CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 02/12/2018

De debats cívics a debats polítics

Crec que quedem pocs testimonis de les activitats ciutadanes de l’època de la Transició. Em refereixo a homes o dones dels grups sensibilitzats per la perspectiva del final del franquisme, que promovíem l’aterratge del país en un sistema de govern democràtic, perdut traumàticament a la Guerra Civil.

Milers de membres d’associacions civils, especialment de les associacions veïnals dels barris de la conurbació barcelonina, vam dedicar moltes hores a sensibilitzar els grups organitzats, tolerats pel franquisme com a “colles” de cultura popular. Eren assemblees i reunions llarguíssimes en què es debatia el curs dels esdeveniments i se’n treien conclusions i decisions actives, seguint els fets polítics del moment.

El que subscriu en va ser un actiu formant part de la junta d’una associació de veïns. Com a tal vaig assistir a centenars de trobades i convocatòries celebrades en locals socials d’entitats, ateneus i parròquies. I no cal subratllar que els debats eren intensos i apassionats.

Aquí arribem a l’objectiu d’aquestes línies, ja que van ser comptades les vegades que, durant les polèmiques i els debats de les assemblees, es va sobrepassar el respecte personal amb desqualificacions que ara sentim a diari en els nostres Parlaments. Prego als nostres sociòlegs que ens aclareixin si aquest és el camí derivat de la nostra societat: de cívics a polítics, de societat civil a societat estructuralment enfrontada?

JAUME VALLÈS MUNTADAS

SANT ADRIÀ DE BESÒS

Hem fet tard

Aquesta setmana he llegit un munt de notícies que parlaven de la primera víctima mortal d’un atropellament amb patinet elèctric.

Ja fa mesos que veig aquests vehicles circulant per la ciutat, lliures de restriccions i d’una regulació ferma que els marqui pautes clares de circulació. Cada dia veig persones en patinet i sense casc, creuant de manera inesperada els passos de vianants o envaint els carrils de bicicletes.

Tot i que ja hi havia hagut incidents, havíem d’esperar que passés una cosa tan greu per començar a treballar en una regulació sòlida?

M’agradaria viure en una ciutat capaç d’adaptar-se a les innovacions tecnològiques però compromesa amb la seguretat dels ciutadans, que hagués proposat, des d’un bon inici, regulacions que garantissin la incorporació ràpida i segura d’aquests vehicles en l’àmbit urbà.

MARIONA MORA VALERI

SABADELL

La jubilació del demà

Últimament sento molta gent parlar sobre la jubilació que tindrem els joves en un futur o, més ben dit, la que no tindrem.

M’han aconsellat que estalviï per poder tenir alguna cosa, però resulta difícil quan ja et costa arribar al mes següent sense dificultats.

Altres em diuen que el que he de fer és obrir-me un compte de pensió, però resulta que Hisenda se’n cobra un bon percentatge.

Potser el millor seria invertir, però ningú m’assegura que sigui rendible en un futur.

Llavors, quina és la millor opció per tenir alguna cosa el dia que em jubili?

LIDIA GÓMEZ LÓPEZ

TARRAGONA

Desconcerts

Quan, després de tot, llegim que el govern central anuncia una reunió entre Sánchez i Torra i des de la Generalitat es diu que no hi ha res tancat, el sainet fa venir una sensació d’afartament. ¿Arribarà el dia en què la política ens desperti admiració?

JOAN GARCIA

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

Més continguts de