CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 14/05/2019

Cartes a la Directora 14/05/2019

2 min

La precarietat del treball juvenil

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Hi ha molts joves que han abandonat els estudis principalment perquè els ha costat seguir el ritme dels seus companys en algunes de les matèries. Se’ls proposen altres sortides que no siguin la universitària, però totes inclouen d’una manera o altra seguir estudiant i passa que la situació problemàtica subsisteix. No tothom té de natural aptituds per a l’estudi, però tothom ha de poder tenir possibilitats d’aprendre alguna cosa que li sigui útil per tenir una ocupació laboral.

Hem perdut el clàssic aprenentatge d’oficis com es feia temps enrere, sense que hagi estat substituït per cap forma semblant. Ara, la sortida que tenen aquests joves són feines precàries sense cap mena d’aprenentatge professional amb futur. Crec que la Generalitat, a través d’alguna de les seves conselleries, hauria d’atendre aquest sector de joves i afavorir que poguessin adquirir alguns recursos professionals que els permetessin encarar el món laboral amb possibilitats d’ocupació que no fossin feines precàries.

JORDI BUFURULL GALLEGO

BARCELONA

‘Influencers’ i filosofia

Estem preocupats per la globalització; ens espanta el poder de les xarxes digitals; ens sentim vigilats per la digitalització massiva. Però, sigui com sigui, totes les societats han tingut influencers. La Viquipèdia els defineix com a “persones que compten amb certa credibilitat sobre un tema concret i que, per la seva presència en xarxes socials, poden arribar a convertir-se en un referent essencial”. Potser mai ningú s’hauria pensat que això passés, ara, en un camp com la filosofia, a nivell acadèmic.

Deixant de banda si el fenomen és positiu o negatiu, si es tracta d’un pas cap a l’excel·lència o pot conduir a la mediocritat, alguns canals (com Academia Play, Unboxing Philosophy o Filoselectivitat) estan alterant la manera de repassar, aclarir i consultar temes filosòfics de molts dels nostres joves.

M’ha alegrat saber que aquest dimecres, 15 de maig, la Lluna Pineda -creadora del portal web filoselectivitat.cat - exposarà la seva experiència a Girona. Ella té clips a YouTube amb quasi mig milió de visites -com ara el de Nietzsche- o amb més de 300.000 -com els de Descartes o Locke-, i en el terreny del pensament això no és cap broma. El fet de comptar amb 26.000 seguidors al seu canal és tot un rècord. La filosofia és viva, i realitats com aquestes ens mostren que els joves s’hi interessen: aquests dies, a Girona, no només estem de sort pel Temps de Flors, sinó també pel que fa al pensament i l’educació.

XAVIER SERRA BESALÚ

GIRONA

Peatge per entrar a Barcelona?

Jordi Graupera defensa la implantació de sistemes de peatge per entrar a Barcelona. Els experts diuen que aquesta mesura seria bona per reduir els embussos i la contaminació. Sembla una bona mesura que altres ciutats del món han posat en marxa, com per exemple Londres.

Ara bé, si a Barcelona arriben a aplicar aquesta mesura per entrar-hi, també han de millorar i molt el seu transport públic i donar facilitats als ciutadans per anar per la ciutat sense haver d’utilitzar el seu vehicle en cap cas.

No es tracta de reduir els embussos de vehicles i produir altres embussos per utilitzar el transport públic. Si això es fa bé, podem tornar les ciutats als ciutadans, ja que ara pertanyen als vehicles.

ENRIC MULET ROYO

DELTEBRE

stats