CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 21/05/2019

Vota!

El 26 de maig ens toca actuar als ciutadans. Cal que ens involucrem en la gestió política dels nostres municipis i comunitats autònomes. Hem de ser conscients que amb el nostre vot podem millorar el nostre entorn, apostant per aquells que creiem que donaran les solucions que millor s’adaptin a nosaltres i a les nostres necessitats.

Es necessita la participació activa de tots els ciutadans que tenen dret a vot, només així la democràcia pot ser plena. Esclar que potser ningú et representa al 100%, però no podem conformar-nos amb aquesta excusa. Cal votar.

ALBA CEBRIAN PEÑA

BARCELONA

Joc de trons

Ja dic d’entrada que no he vist mai cap capítol de Joc de trons, però ara que es veu que la sèrie s’ha acabat tothom en parla. De fet, fa anys que sents converses sobre aquesta sèrie en qualsevol lloc. Als fans els deu sobtar que hi hagi persones a qui no ens atragui, de la mateixa manera que a nosaltres ens sobten ells i la seva emoció infinita.

En qualsevol cas, és impossible viure al marge del fenomen. Els primers anys els joves (i no tan joves) comparaven els llibres amb la sèrie: era un tema de debat recurrent. Més tard, la gravació d’algunes escenes a Catalunya va atraure a Girona un munt de curiosos.

Fa poc, en una visita guiada a la ciutat escocesa d’Edimburg, el guia va explicar la història del lloc citant personatges d’aquesta sèrie. Com que eren de temporades passades, va dir, no feia cap espòiler. Els que no n’érem seguidors, però, no ho vam entendre gaire, esclar. Al final penses que l’única opció és agafar prestada la sèrie de la biblioteca i emportar-te-la a casa.

EULÀLIA ISABEL RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ

Moda vegana

L’alimentació, la cuina i la gastronomia són avui més que mai elements clau que ens defineixen com a persones. En aquest sentit, el món vegetarià (i el veganisme) actualment ja no són tan minoritaris com fa un temps. S’han posat de moda. I en conseqüència el nombre de negocis vegetarians o vegans s’han duplicat. Avui el 35% de la població afirma que està reduint el consum de carn vermella. Però com és la dieta que segueixen aquestes persones?

Els vegetarians són les persones que tenen una dieta basada en productes d’origen vegetal -encara que consumeixin algun producte derivat dels animals, com làctics, ous o mel- per substituir la carn, el peix, les aus i el marisc. Els vegans són una versió una mica més extrema, i escullen portar aquest estil d’alimentació al seu màxim, eliminant fins i tot els derivats animals.

Ambdues pràctiques són estils de vida, no només dietes o maneres de menjar. El vegetarianisme i el veganisme parteixen de principis que volen evitar el patiment, el maltractament i la mort dels animals. S’han de respectar i hem de celebrar que siguin una moda.

ANNA MARIA MUNTADA BATLLE

GRANOLLERS

La trista modernitat

L’altre dia vaig veure el programa No pot ser!, de Jordi Basté, en el qual ens descobrien com les noves tecnologies han fet evolucionar les relacions en parella i el sexe. Concretament, un dels casos que em va impactar va ser el d’un noi japonès que explicava que s’havia casat amb l’holograma d’un personatge d’animació.

Entenc i respecto que aquell noi cregués que pot ser feliç així, però a mi aquest cas em va generar un sentiment de tristesa i, en el fons, també de solitud, ja que per molt que aquell holograma respongués a algunes frases i intentés imitar el comportament humà, mai podrà substituir les sensacions i emocions que es produeixen quan estàs amb una persona.

JOAN GUIXÀ

MANRESA

Més continguts de