CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 26/06/2019

Salvar el planeta

Atès que la coneguda regla de les tres erres (reduir, reutilitzar i reciclar) no ha estat suficient per evitar el gran desastre mediambiental derivat de l’alliberament massiu de plàstic als ecosistemes terrestres i sobretot marins, és moment de fer un salt qualitatiu important que ens ha de dur directament al 4R.

En efecte, el que ara ens cal és que els consumidors ens unim per tal de directament rebutjar aquells productes hiperplastificats. Hem d’optar per aquelles alternatives més moderades a l’hora de vestir els seus productes d’aquest material no biodegradable, o preferentment hem d’escollir opcions que practiquin el nudisme plàstic i que alliberin els seus continguts de feixucs embolcalls fets d’aquest producte.

Aquest quart mosqueter del consum responsable (que llueix orgullós la r de rebutjar ) s’adhereix al grup amb la ferma voluntat de remoure consciències i incentivar un canvi d’hàbit de consum col·lectiu que faci moure fitxa a les empreses cap a un horitzó més verd, sense tants envasos. Adaptant una famosa frase de JFK al moment actual, jo diria: “No pensis en què pot fer el planeta per tu, pensa què pots fer tu pel planeta”. Unir-se al 4R és sens dubte la millor opció per contribuir a aquest objectiu comú i evitar l’ofegament del mar, del planeta i de nosaltres mateixos.

MARTÍ GASSIOT

BARCELONA

La Manada

El Tribunal Suprem no ha retornat la normalitat al cas de la dona violada a Pamplona per cinc joves. Hi ha una cosa preocupant que perdura irresolta. És el manteniment en el seu càrrec del magistrat Ricardo Javier González González, l’únic jutge que ha considerat que el que va passar no van ser 10 violacions sinó una gresca. L’únic jutge que ha afirmat que la noia violada ni tan sols havia sentit dolor i que els cinc violadors mereixien l’absolució completa. Aquest magistrat, malgrat l’alarmant contingut de la seva decisió, repleta d’ideologia masclista i mancada de rigor jurídic -com el Tribunal Suprem ha demostrat de manera objectiva-, es manté avui tan tranquil al seu lloc, a la secció segona de l’Audiència Provincial de Navarra, integrant ni més ni menys que un dels tres poders de l’Estat i, amb això, gaudint d’autoritat plena per continuar subordinant el dret a la seva ideologia en noves decisions vinculants, amb total impunitat. No sé si això em preocupa més del que m’indigna.

PABLO FEU FONTAIÑA

SANT CUGAT DEL VALLÈS

La Barceloneta després de la revetlla

Les imatges que hem vist a la televisió o els diaris de la platja de la Barceloneta just després de la revetlla de Sant Joan són tan impactants i preocupants com paradoxals. Com és possible tanta i tanta deixadesa i aquesta falta de civisme? És un fenomen estrany. Una ciutadania que és capaç, any rere any, de fer manifestacions multitudinàries sense deixar cap rastre de paper a terra i, en canvi, provoca que en una sola nit es recullin a la platja tones i tones de deixalles. Per què aquest fenomen tan poc cívic?

Crec que caldrien contenidors extres per a aquesta nit i, paral·lelament, també seria necessària una campanya informativa demanant la col·laboració ciutadana per prevenir aquest desori. No ha de ser tan difícil ni costós.

En tot cas, crec que ja tenim prou experiència per prendre les mesures oportunes perquè això no torni a passar. Tenim uns serveis de neteja modèlics, que l’endemà deixen la platja com una patena, però la imatge que ens regalem és patètica. De la mateixa manera que passa en les manifestacions de l’Onze de Setembre, hauríem d’aconseguir que la nit de Sant Joan tots els conciutadans que la gaudeixen a la platja sentissin l’orgull de pertànyer a una societat civilitzada i de bons costums. Posem-ho fàcil.

XAVIER OROZCO

CARDEDEU