CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 03/08/2019

Manters

És vergonyós que, tota vegada que les persones que fan de manters són aquí, no es pugui trobar la manera que tinguin un mínim d’empara del govern que els ciutadans han votat, perquè la vida tingui més sentit per a tothom. Es vol lluitar contra la delinqüència privant de subsistir a qui ho intenta sense haver de delinquir. No és als que posen la “paradeta” al carrer que s’ha de perseguir, és a les màfies que disposen de grans magatzems i a les quals algú, fent “l’egipci”, el sord i el cec, els hi facilita el negoci. Volem controlar petites quantitats de les “paradetes” dels manters i no podem controlar els grans contenidors que entren d’arreu, i que perjudiquen el comerç més que els top mantes.

Formeu empreses per netejar el boscos!, aprofiteu la biomassa!, obligueu a les constructores a instal·lar energia solar!, aprofiteu les aigües de la pluja amb sistemes comunitaris d’escalfor i de fred! Si ho fem així, segur que hi haurà feina per a tothom.

MÀRIUS VIELLA

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Ser lliures

O no. I no em refereixo a la llibertat del nostre país per la qual estem lluitant des de fa tant de temps. Em refereixo a la llibertat política individual de cadascú.

Com la immensa majoria de la gent, no he militat mai a cap partit, el meu partit és el meu país; m’equivocaré o l’encertaré, però jo em moc pel que em sembla que és millor per a Catalunya i d’ençà que podem votar ho he fet per opcions diferents segons he considerat que podia ser millor per al país en cada moment.

Això ens permet, als que estem en aquesta situació i amb tot el dret d’equivocar-nos, a estar o no d’acord amb el polític de torn sigui del color que sigui la jaqueta que porti, cosa que lamentablement no acostumen a fer els que gasten carnet de partit fins a límits que a vegades són de vergonya aliena ja que veus gent assenyada, formada i capacitada empassant-se gripaus i justificant sortides de to de l’alçada d’un campanar pel sol fet de que venen “dels seus”; actituds així són més fàcils d’entendre quan les tenen gent que d’una o altra manera “viu” del partit, però força incomprensibles en gent que són simples militants o fins i tot només simpatitzants.

Els partits són necessaris perquè serveixen, o haurien de servir, per canalitzar la voluntat política dels ciutadans i millor treballar per al bé del país. Malauradament s’han convertit en màquines de poder per si mateixes i per a si mateixes, que massa sovint prioritzen els seus propis interessos per damunt dels del país i la seva gent.

Per tant, partits sí, però la gent ha de ser lliure per pensar i actuar per si mateixa amb tot el dret de món a equivocar-se, que els partits i els seus respectius gurus, també s’equivoquen, i molt.

AGUSTÍ VILELLA I GUASCH

CAMBRILS

Les causes dels accidents

Les darreres dades sobre la sinistralitat a la carretera, així com les causes, em fan pensar que no deixen de ser un reflex de la societat en la qual vivim, una societat que no es distingeix precisament per calibrar les conseqüències de les seves accions.

Sense entrar en detalls, perquè la llista seria molt llarga, apuntaré alguns dels factors determinants de la sinistralitat: 1) La inconsciència i la falta de maduresa. 2) L’absència del més mínim sentit de responsabilitat. 3) El menyspreu per tot allò que és “normatiu”. 4) La dependència que suposa l’ús irracional del mòbil. 5) El consum d’alcohol i drogues. 6) La temeritat i la fatxenderia. 7) La manca de respecte envers el proïsme.

És evident que per més campanyes de sensibilització que es facin, cal aplicar mesures dràstiques immediates i supervisar-les sistemàticament, però per damunt de tot, com en molts altres àmbits de la vida en societat, cal fomentar els valors propis de les persones civilitzades. Bàsicament es tracta d’educació.

JAUME FARRÉS BOADA

OLESA DE MONTSERRAT