CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 01/09/2019

Dones filòsofes

La meva lectura estrella d’aquest estiu ha sigut una traducció al francès de Mulierum philosopharum historia [Història de les dones filòsofes], obra de l’escriptor, erudit, filòleg i llatinista Gilles Ménage (1613-1692), fundador de les tertúlies literàries i filosòfiques dels dimecres -conegudes com a mercurials -, freqüentades per les escriptores De Sévigné, De la Fayette i De Rambouillet, entre d’altres. En aquest valuós llibre, l’autor ens dona notícia històrica d’una llista de seixanta-cinc dones filòsofes, silenciades sistemàticament en totes les històries de la filosofia a què vaig tenir accés durant l’època d’estudiant. Per esmentar-ne algunes: la gran Aspàsia -que ensenyà retòrica i filosofia a Pèricles i al mateix Sòcrates-, la socràtica Diotima, la meravellosa Antusa, l’odiada Hipàtia, les ignorades dialèctiques Arete i Nicareta, la cínica Hipàrquia, la peripatètica Teodora, l’epicúria Leòncia, la pitagòrica Temistòclia, la cèlebre Tímica i l’emperadriu Júlia Domna. Per les seves idees i la seva actitud polemista, Ménage es va fer enemics com Racine i Molière, que el va ridiculitzar a la comèdia Les dones sàvies.

SALVADOR TARRADAS USTRELL

GUALTA

Ja hi som amb Iberia!

Estàvem de vacances a Sud-àfrica amb bitllets de retorn per ahir (sortida de Johannesburg) i avui (arribada a Barcelona, via Madrid). Dilluns vaig rebre un e-mail d’Iberia dient que la meva tornada es podia veure afectada per la vaga i que els telefonés per modificar les dates. Ho vaig fer, a un número de pagament, i em vaig estar molta estona al telèfon sentint música fins que una operadora em va dir que només em podia oferir tornar aquell mateix dia (quan jo era a centenars de quilòmetres de l’aeroport) o bé el 3 de setembre. Mambo! Li vaig dir que quan tingués una oferta que ens pogués interessar ens ho fes saber. I la resposta va ser que no. Que si volia podia anar telefonant cada dia per veure què s’hi podia fer. Ells creen el problema i la solució l’hem de cercar els clients. Fantàstic servei, senyores i senyors d’Iberia! Gràcies per alegrar-nos l’ultima setmana de vacances.

DAVID BALLESTER MUÑOZ

CERDANYOLA

Tots a Barcelona!

Les picabaralles entre partits independentistes ens han desmoralitzat a tots. I algunes persones han dit que aquest any no participaran en la Diada.

No ho entenc. La manifestació de la Diada no és cosa de partits: és un clam de tot el poble. Deixant de participar-hi no es penalitza els partits, sinó el poble, els ciutadans que estan tips de les injustícies de l’Estat envers el nostre poble: que ja no suporten més l’augment del dèficit fiscal, els incompliments en el pagament dels deutes pressupostaris, el menyspreu de l’Estat per la llengua catalana i els nostres costums, el greuge comparatiu en infraestructures respecte a altres zones d’Espanya, la judicialització opressora sobre qualsevol expressió pacífica... Volem ser un país lliure, que es governi per ell mateix, que decideixi sobre els seus recursos... Si hi esteu d’acord, no dubteu en participar en la manifestació de la Diada. Si volem tenir força, hem de ser més que mai. Reunim-nos tots, doncs, a Barcelona el dia 11.

MONTSERRAT FARRÀS

TERRASSA

Material escolar

S’acosta la tornada al col·le i les mares i pares que tenim criatures en edat escolar hem de tornar a escurar-nos les butxaques per pagar tot el material necessari. Llibres, motxilla, llapis, carpetes, agendes... Tot plegat una ruïna i cada any el mateix. De veritat no podem trobar una solució a aquesta despesa? Des del departament d’Educació no s’hi pot fer res?

MARIA LÓPEZ

BARCELONA