CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 13/09/2019

Fotoperiodisme a Perpinyà

El 31è Festival Internacional de Fotoperiodisme Visa pour l’Image2019, que se celebra a Perpinyà, continua sent com cada any un referent a l’hora de denunciar la cara menys amable de la nostra humanitat. Després de veure-hi els diferents llocs que s’hi exposen, t’adones que hi ha zones geogràfiques on aquesta maldat s’acarnissa més i, per tant, s’hi pateix més. Destacaria d’aquesta edició les fotografies de dues fotògrafes: Lynsey Addario i Kasia Strek.

La primera és una fotoperiodista nord-americana que denuncia la mortalitat materna en països com Sierra Leone, l’Afganistan, Somàlia, el Txad, l’Índia i Haití. En el seu fotoreportatge exposa que entre un 60% i un 70% d’aquestes morts es podrien prevenir.

La segona és una fotògrafa polonesa que exposa, amb el títol El preu de l’elecció, unes imatges en què denuncia el dret que es nega a moltes dones en relació al dret sobre el seu cos, sense accés a anticonceptius o a l’avortament. També denuncia que les morts per avortaments il·legals i sense seguretat sanitària es podrien evitar. Les dones que fotografia són de països com Polònia, Itàlia i els Estats Units.

EULÀLIA ISABEL RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ

L’abocador de Vacamorta

Aquest mes de juliol els tribunals qualifiquen de repugnant i burla en tota regla la pretensió de la Generalitat d’endarrerir el buidatge de l’abocador de Vacamorta i el Sr. Damià Calvet respon ( El Punt Avui, 07/09/2019): [...] “No ens hem acabat d’entendre i ho corregirem. Vull que quedi clar que el Govern té una sentència ferma, que diu que s’ha d’actuar en l’abocador, i la complirem. Estem treballant en estudis d’impacte ambiental i un full de ruta per poder complir la sentència. L’abocador es buidarà en els termes que diu la sentència” [...].

Quan el conseller diu “corregir”, ¿vol dir que per fi acataran la sentència? ¿O que faran més recursos per allargar aquesta agonia? Recordem que ja fa més de 9 mesos que la Generalitat està incomplint els terminis de buidatge de l’abocador, burlant les decisions judicials i a tots nosaltres.

L’Ajuntament de Cruïlles, el CEPA i la PAAC necessitem fets i els necessitem ara i reclamem al conseller -per enèsima vegada- la reunió que va anunciar per TV3 a l’abril, per refer la comissió de seguiment i aplicar la solució per al buidatge de l’abocador que sigui més favorable per al medi ambient i la salut de les persones.

MONTSE TENA SERRANO

(REPRESENTANT DE LA PAAC)

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Una imatge molt potent

La fotografia de Carles Puigdemont i Marta Rovira junts a Ginebra és una imatge molt potent per a l’independentisme. Aquesta és una imatge d’unitat d’acció veritable i de sentit comú, que va contra tots aquells que s’anomenen “independentistes purs” i que es passen el dia i la nit criticant sense saber per què, d’una manera molt irracional, ERC i JxCat. El pitjor de tot és que molta d’aquesta gent es pensa que tenen una fórmula màgica per aconseguir “en un segon còsmic” l’anhelada independència. Des del meu modest punt de vista, aquests companys, aquesta bona gent, a voltes poc informada, s’equivoquen de totes totes. La independència no vindrà per generació espontània, ni per obra i gràcia de l’Esperit Sant. La independència, la sobirania plena dins de la independència europea, només s’aconseguirà amb una lluita política, ideològica, cívica i social molt dura i compacta, amb unitat d’acció, però sense insultar ni menysprear ningú.

JOSEP M. LOSTE

PORTBOU