CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 31/10/2019

El preu dels pinyons

L’altre dia els meus pares van arribar escandalitzats perquè els pinyons anaven a preu d’or. Qui pot fer panellets així? Aquest any tocarem a panellet per cap.

Desconec el motiu del preu dels pinyons, però em fa pena veure que mentre els ingredients dels panellets pugen, els preus de les disfresses de Halloween baixen.

LAURA RODRÍGUEZ FERNÁNDEZ

BARCELONA

Turisme de “qualitat”

D’aquí poc més d’un any, el Pla de Turisme Espanyol Horitzó 2020 del ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç haurà d’avaluar els seus resultats. En aquest pla, el creixement en quantitat de turistes i la seva despesa a Espanya segueix sent absoluta prioritat. La paraula creixement apareix 112 vegades a tot el document, mentre que sostenible, només 20.

Si només ens centrem en créixer, ¿no creieu que perdrem tot el que ens fa únics i el motiu de visita de tants turistes? Ho estem veient (i patint) als centres de les ciutats: tanquen comerços emblemàtics i obren grans cadenes multinacionals, marxen famílies pels elevats preus i s’instauren allotjaments turístics. Les ciutats són complexos hotelers de parcs d’atraccions.

NIL AGUT MESONES

PREMIÀ DE MAR

Som joves i volem treballar

Estem a l’últim curs de la carrera i frisem per endinsar-nos en el món laboral. Alguns hem pogut començar a conèixer de prop el sector però, malgrat tot, els estudiants, que busquem pràctiques i formar-nos de la mà de professionals patim la precarització.

Les condicions que se’ns ofereixen no són coherents ni justes. Hi ha empreses que es neguen a oferir remuneració; sí, estem fent pràctiques però fent una feina, que hauria de ser recompensada econòmicament. D’altres ofereixen tasques no relacionades amb l’àmbit d’estudi, i s’obliden de l’objectiu de les pràctiques, que és formar una persona perquè adquireixi una sèrie de coneixements i habilitats.

Els estudiants estem motivats per aprendre i conèixer empreses i treballar-hi. Volem unes condicions raonables i justes per poder formar-nos com a professionals. Sovint no es valora el potencial i les capacitats del talent jove i els aires nous que podem aportar al món laboral.

LAIA PONS

MANRESA

Veganisme?

Fa gairebé tres anys que soc vegà i quan hi penso em venen infinitat de preguntes qüestionant-me què és realment el veganisme. ¿Pots ser vegà i comprar roba a Inditex? ¿Veganisme és tenir diners en un banc que inverteix en armament? ¿És menjar un alvocat que ve de Xile? ¿És comprar en supermercats abans que al comerç local?

Potser hi ha el veganisme que ens han volgut vendre, el que “mola”, el friendly envasat en plàstic. Però també hi ha el que qüestiona els models industrials de producció i el sistema actual. Jo també estic submergit en un veganisme de plàstic però tinc ganes de deconstruir el model de consum en què vivim.

DAVID VALLS MESTRES

IGUALADA

Una proposta cívica i humanitària

No costa gaire esforç ni diners escriure cartes a tots els joves independentistes del 23-S que estan empresonats. Escrits per donar esperança a un jovent independentista tractat de manera injusta per l’estat espanyol, que cada dia s’allunya més d’Europa.

JOSEP M. LOSTE

PORTBOU