CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 03/11/2019

Home de molts oficis, pobre segur

Fa uns anys, quan una persona era pobra, era perquè no tenia feina. Ara hem arribat a un punt de precarietat laboral tan gran que es pot no arribar a final de mes tot i tenir no una sinó més d’una feina.

Em crida l’atenció com la societat rebutja les persones que s’han quedat sense sostre i les margina, amb l’excusa que “no volen treballar”.

No tots podem aconseguir una bona feina que ens permeti viure dignament. Seria genial poder viure en un país on la gent no marginés aquells que han caigut en desgràcia, ja que realment tots en som possibles víctimes.

ALBA LIZONDO

BARCELONA

Míting de final de campanya a tres bandes

Ja sé que un votant de JxCat i un de la CUP no s’assemblen gaire. Ja sé que entre ERC i JxCat els ganivets volen. Ja sé que, ara mateix, molta gent pensa que votar no serveix per a res.

Dit això, el 10-N tenim l’oportunitat de mostrar a Espanya i al món que els catalans i catalanes que estem per la República som majoria. Els partits independentistes s’equivocaran si volen obtenir bons resultats restant vots als altres partits independentistes. Si no, mireu Ciutadans i Arrimadas: van guanyar unes autonòmiques però, afortunadament, no van poder fer res perquè la majoria parlamentària va ser independentista. Així doncs, un bon resultat de qualsevol de les tres candidatures processistes acompanyat d’una davallada de les altres dues serà un fracàs.

Per tot plegat, proposo fer un gran míting de final de campanya amb ERC, JxCat i CUP en el qual es demani el vot per la República, pels presos polítics i per una Catalunya lliure. Cal engrescar aquelles persones que ho han donat tot aquests darrers anys i necessiten l’escalf d’una cosa així per tornar a baixar al carrer el proper 10-N i fer un pas més cap a la llibertat.

CARLES FERRER CASAS

VILANOVA I LA GELTRÚ

La manada de Manresa

La sentència contra els acusats per una violació a Manresa torna a ser per abús sexual i no per agressió, és a dir, violació. El relat dels fets es pot trobar als mitjans i a la mateixa sentència, i és esfereïdor i no deixa lloc a dubte. La sentència, però, diu que la noia, en estar inconscient, no podia expressar consentiment o el contrari. Em pregunto si estem davant d’un problema de masclisme o, directament, davant d’un de capacitat intel·lectual.

JOAN GARCIA

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

El canvi climàtic

Des del poble més petit de Catalunya fins a la gran metròpolis barcelonina ha arribat l’hora de ser responsables pel que fa al canvi climàtic. Una de les causes principals d’aquest escalfament global és la mobilitat malgirbada del cotxe privat amb una sola persona. Cal que tots entenguem que s’hauria d’acabar això de fer servir l’automòbil. Ha arribat l’hora del transport públic -que ha de millorar molt-, del tren convencional i del bus, i, si no és possible, del cotxe compartit.

JOSEP M. LOSTE

PORTBOU

I tu, mires la tele?

Ens trobem davant d’una revolució del consum de contingut audiovisual per l’aparició de les plataformes sota demanda. Els espectadors volen decidir què veure, com i quan. La televisió s’ha tornat irrellevant per als joves i el públic adult s’està familiaritzant amb l’ streaming. ¿Estem arribant a la fi de la televisió? ¿Creieu que les cadenes pujaran el contingut en línia i ens oblidarem dels directes?

IRENE GIRONELLA GUZMÁN

SANT CUGAT DEL VALLÈS