CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 08/11/2019

Cartes a la Directora 08/11/2019

3 min

La cervesa és per a mi

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Dimecres vaig quedar amb un amic que feia molt de temps que no veia per anar a prendre alguna cosa i posar-nos al dia. Vam decidir anar a un bar del Clot. El cambrer ens va venir a prendre nota: el meu amic va demanar un te, i jo, una cervesa. Al fer-ho, li vaig comentar al meu amic: “A veure a qui porten la cervesa”. I efectivament, la cervesa li van servir a ell, i el te, a mi. A partir d’aquell moment, vam mantenir una conversa molt interessant al bar. Jo al principi pensava que era casualitat, però no ho és. Continuem associant, de manera inconscient, les begudes alcohòliques com la cervesa als homes, i atribuint els tes, cafès, l’aigua o els refrescos a les dones.

Els estereotips i les desigualtats de gènere es manifesten a tot arreu, sobretot en les petites coses, i sobretot en les menys visibles. La sort és que a poc a poc ens anem adonant de tot allò que tenim tan interioritzat, i ho fem amb consciència reivindicativa i voluntat de canvi.

GEMMA PALLÀS PUJADAS

BARCELONA

I tu, com votaràs?

Un any més Amancio Ortega, fundador i accionista majoritari d’Inditex, és, segons la llista Forbes, l’espanyol més ric, amb 63.000 milions. És graciós que hi hagi tanta desigualtat en aquest país; milers i milers de persones patint perquè no arriben a final de mes mentre que altres tenen la vida més que solucionada. Estem en època electoral i els polítics només se centren en Catalunya. Hem de deixar de pensar només en això i votar de manera racional, valorant més què proposen per solucionar els problemes del dia a dia.

VICTOR PARRA GUISADO

BARCELONA

Pèrdua de confiança

La classe política actual ha aconseguit fer desaparèixer la il·lusió que tenia per poder votar als 18 anys -ara en tinc 21-. M’han decebut els catalans, els espanyols, els europeus, els americans... No entenc que els Parlaments hagin deixat de ser espais per al diàleg constructiu i s’hagin convertit en un mar de retrets. He votat més vegades de les que em tocarien per l’edat que tinc a causa de la manca d’acords i no sé com mantenir la confiança en les institucions polítiques. El pròxim 10 de novembre serà complicat escollir quin partit votar.

LENINA BLANES BATLLORI

ESPLUGUES DE LLOBREGAT

El català a la universitat

Cada vegada són més les universitats que presumeixen dels seus programes d’intercanvi i dels convenis de col·laboració amb altres centres a nivell internacional. És així com cada vegada trobem més estudiants d’Erasmus a les nostres aules. Tal com ens ho venen, això no hauria de suposar cap inconvenient i hauria de ser motiu d’orgull. El problema arriba quan els alumnes locals ens matriculem a assignatures que diuen que s’impartiran en català però en què, a l’hora de la veritat, la llengua vehicular passa a ser una altra per respectar la comprensió d’una minoria. És en aquest punt que, en comptes de fomentar l’intercanvi, el pla Erasmus promou la subordinació. La llengua d’ús a les classes no pot esdevenir un objecte de negociació entre docent i alumnat. No podem lluir l’etiqueta de ser internacionals a qualsevol preu. El català és una llengua històricament minoritzada i, si no s’estudia a les nostres aules, no es farà enlloc.

DANA MIRANDA PEÑA

TORDERA

Leonard Cohen

Avui es faran dos homenatges a Leonard Cohen amb motiu del segon aniversari de la seva mort: un a la Llibreria 22 de Girona i l’altre al Sunset Jazz Club. A l’últim concert al Sant Jordi, Cohen va dir “Bona nit, Catalunya” i va predir que segurament seria l’última vegada que ho podria dir per la seva avançada edat. Avui el poeta i les seves cançons ens tornaran a dir “Bona nit”.

EULÀLIA RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ

stats