CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 16/01/2020

Isabel-Clara Simó

Isabel-Clara Simó era una gran persona i una gran escriptora que no ens deixarà mai perquè la seva magnífica obra perdurarà en cada paraula dels seus llibres i reviurà una vegada i una altra per l’eternitat. Quan la vaig conèixer sempre tenia un somriure i bones paraules. Amb molta amabilitat em va donar suport de manera altruista en una iniciativa solidària i sempre transmetia saviesa i molta força. Fins i tot davant la malaltia, seguia sent un exemple d’optimisme i d’energia, com vam poder veure en el programa El divan, de TV3. Cal agrair-li la seva extraordinària aportació a la cultura catalana i la fidelitat a la llengua des del seu primer conte en català. Cal agrair-li també la defensa dels drets de les dones i de la llibertat, en què va posar molt més que un granet de sorra, ja que va ser punta de llança contra el feixisme i va trencar moltes cadenes. Com ella deia: atrevim-nos a pensar i un dia serem lliures. Sapere aude. Moltes gràcies per tot i al cel hi tenim una nova guia.

XAVIER AGUSTÍ VIAPLANA

RIELLS DEL FAI

Petit comerç

Barcelona és una gran ciutat que atrau grans multinacionals com Nike o Inditex. Aquestes grans empreses, que es poden trobar arreu del món i que venen productes de manera massiva, estan molt de moda. Però hem de fer un esforç per endinsar-nos als carrerons dels nostres barris i comprar al comerç local. Hi trobarem articles sorprenents i, per descomptat, molt més exclusius. Productes probablement fabricats a les nostres terres que, per tant, retribueixen en l’economia local. Afavorim els nostres veïns. Afavorim el petit comerç.

MIREIA GRAS BANQUE

BARCELONA

Junts pel Sou

El que semblava impossible ha passat. Si algú estava convençut que JxCat, Ciutadans i el PP no tenien res en comú, anava equivocat. Els ha unit la pujada del sou dels diputats del Parlament de Catalunya. Les tres formacions hi van votar a favor. Van ser les úniques que ho van fer.

Mentre a Madrid el primer consell de ministres de la legislatura aprovava una apujada de pensions del 0,9%, a Barcelona les tres formacions esmentades votaven augmentar-se el sou un 1,75%. Això sí, per als funcionaris que treballen a la institució aprovaven una pujada del 2%... Que no es digui!

Una vegada més, els partits de la dreta (catalana i espanyola) s’han posat d’acord a l’hora d’aprovar una mesura que els afavoreix a tots plegats. Donem la benvinguda a una nova coalició parlamentària: Junts pel Sou.

JOAN FERRÉ VERGE

AMPOSTA

Modest Urgell a Girona

Modest Urgell, més enllà de l’horitzó és el nom que rep l’exposició que es pot visitar al Museu d’Art de Girona i que estarà disponible fins al 20 de maig, tot commemorant així l’Any Urgell, amb motiu del centenari de la seva mort -l’artista va néixer l’any 1839 i va morir el 1919.

A la mostra podem gaudir de les pintures més conegudes i populars de l’artista: els crepuscles de paisatges de cels violetes amb els camins i pedres d’edificis, o arbres plens de colors ocres, terres i verds. Alguns són quadres de museus, però d’altres són de col·leccions particulars, com els que s’hi poden veure provinents de la col·lecció Ricard Urgell Martí.

A l’últim pis de l’exposició s’hi pot veure com Modest Urgell va influir en els pintors de la seva època i també en els de la següent. Autors tals com Anglada Camarasa, Joan Miró, Salvador Dalí i Joan Ponç, dels quals i com a mostra s’exposen pintures i dibuixos en què la influència d’Urgell és molt clara.

EULÀLIA RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ