CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 10/05/2021

Cartes a la Directora 10/05/2021

3 min

Europa en té, de futur?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Divendres acabava de tornar a casa un cop acabat l’acte institucional de celebració del Dia d’Europa a la ciutat de Girona. Encara que oficialment és el 9 de maig, es va fer divendres anticipadament per facilitar la participació.

A l’acte de commemoració se’ns va parlar de la immediata convocatòria d’una “conferència sobre el futur d’Europa”, de la qual van plens els diaris i altres mitjans. Vam escoltar l’himne d’Europa i es va llegir el manifest anual del Consell Català del Moviment Europeu.

Sé que sense Europa no tenim futur, però vull compartir dues vivències de divendres: a) tres noies de primer de batxillerat van exposar el projecte Joves formadors d’Europa, que pretén fer dels estudiants els mestres sobre Europa del més petits, amb un llenguatge directe i eficaç; i b) sortint, una noia em va preguntar sobre la “identitat europea”, i li vaig exposar el que en penso: no és com sentir-se gironí, andalús o sicilià, sinó adquirida amb profunditat (pels valors que hi ha associats). Per això estimo Europa: millora la nostra personalitat.

I el seu “futur” no està entre els polítics sinó enmig dels joves de les vivències a i b. A la terra d’Europa potser hi hem nascut -o hi hem arribat-, però hem de fer-nos dignes de ser europeus o europees. Bon Dia d’Europa 2021!

XAVIER SERRA BESALÚ

GIRONA

Creu Roja: de l’UCI sanitària a l’UCI social

Ahir, 8 de maig, celebràvem el Dia Mundial de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja. Una oportunitat per posar en relleu la resposta contundent i sense precedents que hem donat durant l’últim any per pal·liar els efectes sanitaris i socials de la pandèmia. I una ocasió per agrair, un cop més, la tasca i el suport del nostre voluntariat i personal tècnic, dels nostres socis i sòcies i de les administracions, entitats i empreses que ens han ajudat a fer-ho possible. A través del Pla Creu Roja Respon hem atès directament més de 500.000 persones a tot Catalunya i hem distribuït més de 4 milions de quilos d’aliments, 110.900 kits d’ajuda bàsica i més de 45.500 targetes de prepagament. Hem mobilitzat 8.512 persones voluntàries -les nostres antenes al territori- i hem comptat amb la complicitat de 405 empreses. Xifres que evidencien tant l’abast de l’emergència humanitària causada pel covid-19 com la solidaritat i el compromís de la societat que ens envolta.

Però tot i que l’impacte sanitari de la pandèmia comença a disminuir, encara queda un llarg camí per recórrer per fer front a la crisi social. Volem continuar garantint les necessitats bàsiques dels col·lectius més vulnerables, però defensem que l’assistència humanitària no és la solució. Cal assegurar els drets socials, com l’ingrés mínim vital, i per això cal que es financin i que les persones rebin l’acompanyament adequat per assolir-los amb facilitat.

Igualment, s’ha de salvaguardar l’accés a l’habitatge i a l’ocupació. El paper de la reinserció laboral és una eina bàsica de recuperació per a les persones que estan rebent el nostre suport humanitari. Hem d’empoderar-les i ajudar-les a recuperar l’autonomia econòmica i l’estabilitat que dona el fet de tenir una feina. Per això durant aquesta crisi hem reforçat les intervencions en l’àmbit d’ocupació, fet que ens ha permès inserir 1.690 persones al mercat de treball malgrat la pandèmia.

Tampoc volem oblidar la urgència de lluitar contra la solitud no volguda, una realitat cada cop més estesa: el 15% de persones menors de 65 anys ateses per la Creu Roja en els últims mesos viuen en situació de solitud i, en molts casos, no compten amb xarxa familiar o social.

Se’ns gira feina i, davant aquest context convuls, la implicació social i les aliances amb el món empresarial i el sector públic esdevenen crucials per no deixar ningú enrere.

JOSEP QUITET

PRESIDENT DE LA CREU ROJA A CATALUNYA

stats