CARTES I MISSATGES
Opinió  /  Cartes 04/02/2022

Cartes a la Directora 15/01/2022

3 min

Si ara es regula el preu dels tests d’antígens a un màxim de 2,94 €, em pregunto com és que hi hagut tanta diferència amb els preus que hem pagat aquests dies de Nadal abans de les trobades familiars, o durant tot el trimestre anterior, quan cada vegada que una no es trobava bé, i per responsabilitat, es feia un test abans d’anar a la feina i posar-se davant de tants d’alumnes -en el meu cas-. Com es justifica aquesta diferència? Qui se n’ha aprofitat fins ara per guanyar-hi diners? Suposo que totes les dades les sabrem com sempre en la distància, quan ja tot hagi passat.

EULÀLIA RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ

Mentides

L’absurd i furibund atac que ha rebut el ministre Garzón és tan interessat, tossut, fals, forçat i irracional que no puc callar. Garzón només ha dit allò que Europa -que ens ha obert un expedient sancionador-reclama. Els que l’ataquen menyspreen la ramaderia tradicional i empoderen les macrogranges -fàbriques de carn de pitjor qualitat.

Quan la majoria de pobles ramaders s’oposen a les macrogranges perquè fan malbé el medi rural, a què ve tanta manipulació? Els purins contaminen les aigües del subsòl, els fertilitzants saturen el terra i els animals estan inflats d’antibiòtics i estressats. Pel que fa al maltractament, només cal veure qualsevol telenotícies per jutjar-lo. Si furgues una mica veus que la dreta opina que Garzón té raó; però diu que això sent ministre no ho pot dir i és inoportú. Estem de broma? O sigui, no miris cap amunt, no fos cas que veiessis la veritat? La ciència és clara: menjar carn augmenta el risc de càncer colorectal. La solució: menjar menys carn, més llegums i defensar la ramaderia extensiva tradicional que és més sostenible i saludable. I ara, senyor Garzón, promogui el canvi.

MIGUEL FERNÁNDEZ-PALACIOS GORDON

MADRID

Una llengua delinqüent

El primer diumenge de maig de 1859 es va celebrar a Barcelona el lliurament de premis dels Jocs Florals reinstaurats després de la desfeta de 1714. Va presidir l’acte la reina regent Maria Cristina i el mantenidor va ser Don Marcelino Menéndez Pelayo, que va fer el seu parlament en català. En acabar, adreçant-se a la reina, va dir-li: “Majestad os he hablado en una lengua que no es bastarda sino hermana”. Malgrat les bones paraules de Don Marcelino, el català va ser, com sempre, menystingut i perseguit, tant és així que, a principis del segle XX el poeta Joan Maragall va escriure en un diari barceloní “¿Por qué ha de ser la mía una lengua delincuente?’’ Avui, 160 anys després, hi ha alguns que volen que el català sigui una llengua bastarda i delinqüent.

JOAN VERDURA PI

BARCELONA

A qui ha fet més mal?

Quan els malintencionats i irresponsables, amb l’objectiu de carregar-se TV3, han creat una polèmica del no res, a qui han fet més mal? TV3 organitza un concurs amb base lingüística amb unes regles de joc determinades i conegudes. Quin mal hi ha? Cap ni un. Quin mal li han fet? Bon poc. Si pretenien notorietat, ho han aconseguit, però a quin preu? El de posar una nena de 12 anys, sotmesa a la pressió que genera el desplegament dels mitjans televisius, en el punt de mira. Aquesta nena es mereix tot el respecte i consideració, tot el silenci dels mitjans. Cal que rebi tot el suport, no només de pares i mestres, sinó de la societat en general. L’única manera de constatar aquest respecte és que pugui fer vida normal sense que ningú parli més d’ella ni l’assenyali de cap manera, ni per bé ni per mal. Tots ens podem quedar en blanc en un moment o altre. A qui no li hagi passat mai que tiri la primera pedra.

PILAR PORCEL I OMAR

SABADELL

stats