CARTES I MISSATGES
Opinió 27/09/2021

Cartes a la Directora 23/09/2021

3 min

Llegint la col·laboració Emparaulats, de Maria Rodríguez Mariné, que segueixo habitualment -és bo que l’ARA [27-VIII] dediqui algun espai sobre llengua-, m’ha cridat l’atenció el comentari sobre xiringuito, que recull el corrector Language Tool, adaptat al català per Jaume Ortolà i la gent de Sofcatalà, que proposa alternatives a aquest barbarisme com barraca, barracó, bar, baret, quiosco. M’ha sorprès que a la llista de substituts, verament d’escassa precisió semàntica per a referir-se a l’establiment a la costa on es venen begudes i menjars, no hi figurés xibiu, un mot que apareix a la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana, de l’IEC, que es troba en línia, un mot genuí d’evolució interna, que és viu almenys a la plana meridional de Mallorca i que ja es troba en algun escriptor illenc com Sebastià Alzamora. Per si hi hagués reticència a acceptar un dialectalisme, cal recordar l’actitud oberta de Fabra d’acceptar diatopismes de les Illes (donarda, tafona, melicotó, raïssos, grell i un llarg etcètera), aquí amb més motiu, el d’omplir un buit ocupat per un mot forà i que de l’àmbit restringit insular podria passar al general de la llengua. Naturalment que, en aquesta funció, els mitjans de comunicació i els professionals de la literatura hi haurien de tenir un paper important. No es va entrar i fer arrelar al Diccionari General el preciós llumí, de l’Alguer, per misto? No tenim catxel, del tortosí, per berberetxo? Potser aquesta proposta pertany al regne dels somnis i seria, com diem a Mallorca, “fer retxes dins s’aigo”, però algú ho havia de dir.

JOAN VENY

BARCELONA

Tramvia a la Diagonal?

Recentment, a les 11.15 h del matí vaig agafar el bus número 33 (que va per la Diagonal de Barcelona) a la parada d’avinguda Diagonal amb carrer Roger de Llúria per anar a la de Diagonal amb Aribau, i vull donar la meva opinió.

A l’hora de passar per la plaça del Llapis (abans dita plaça del Rei Joan Carles, actualment anomenada Cinc d’Oros) hi ha tants cotxes en tantes direccions que l’autobús s’hi ha d’estar una bona estona. He comprovat així que, per acabar-ho d’arreglar, l’únic que faltaria en aquest encreuament és un tramvia creuant la Diagonal (entengui’s la ironia...).

Però hauria de ser un tramvia amb vagó restaurant, perquè s’hi està una bona estona.

Senyora Ada Colau, quan pugui faci el mateix que jo i veurà si realment és bona idea posar un tramvia.

TERESA ESPLUGAS MARTIN

BARCELONA

A Vilanova i la Geltrú

Benvolguda alcaldessa de Vilanova: no he tingut mai vocació de ser un navy seal, un membre del SAS britànic o un soldat de qualsevol cos de les forces especials; ara bé, tal com es troba el carrer Josep Coroleu, entre avinguda Francesc Macià i avinguda de Cubelles, un té la sensació d’estar fent les proves d’una pista americana on es formen els soldats d’elit. Bonys, forats, escales d’asfalt, trencadisses... En definitiva, un aspecte lamentable per a un carrer amb tant de trànsit i de tanta importància al municipi.

Jo visc a l’avinguda Francesc Macià i entro i surto sovint, en cotxe, per Josep Coroleu; els meus ronyons i la meva esquena, així com les cervicals, tenen un límit de tolerància, i el meu cotxe també. Cada cop que hi passo tinc la sensació d’entrar en zona de guerra. Li demano com a veí i contribuent si no fora possible que una mica del pressupost per al 2022 es faci servir per asfaltar el carrer Josep Coroleu i, si s’escau, d’altres que estan en situacions similars i que de ben segur els seus tècnics coneixen a bastament. En el meu cas, i suposo que en el de molts altres veïns i veïnes, li ho agrairíem molt i molt.

FRANCESC PERERA I CANALS

VILANOVA I LA GELTRÚ

stats