CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 05/01/2022

Cartes a la Directora 26/11/2021

3 min

Quan ets petit, fas una llista eterna de regals per Nadal pensant que te’ls portaran tots per art de màgia. Ara que ja no soc una nena, entenc què significa tenir cada regal que apunto. Penso en tres coses: si ho necessito de veritat, el preu i els valors que promoc comprant aquesta marca. M’he adonat que cada any que passa la llista es fa més curta. Prenc més responsabilitat sobre el que demano i em paro a pensar abans de comprar per comprar. I amb la crisi energètica global, trobo que hem de fer un esforç per ser responsables aquest Nadal més que mai.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

CLÀUDIA ALVÀ

SITGES

25% en castellà

La sentència recent sobre un mínim del 25% de classes en castellà és un torpede a la línia de flotació de la immersió lingüística. Tothom sap que la millor manera d’aprendre una llengua no és un llibre sinó immergir-s’hi tant en el joc com en l’activitat quotidiana. I, si no, per què es va a l’estranger per aprendre un idioma? En comptes d’imposar quotes, per què no es fa cas de l’avaluació de les competències en les dues llengües a l’alumnat de l’escola catalana? Va fer molt mal l’anterior president del govern espanyol, que amb prou feines era monolingüe (¿qui no recorda les seves famoses marianades destrossant la gramàtica i la sintaxi de la seva llengua que tant deia estimar?) i pretenia que els que ja som trilingües, i alguns hem arribat a hexalingües, ens devaluéssim cap al seu monolingüisme. I ara els seus successors amenacen amb un 155 lingüístic. ¿I si apliquem un “155” als funcionaris, especialment policies i guàrdies, que no accepten que ens hi dirigim en català, tot i ser cooficial i d’obligat compliment?

PERE TORO I CERVERA

BARCELONA

Violències sexistes

Des del 1978 la igualtat de gènere és un principi constitucional perquè les dones tenen els mateixos drets que els homes en tots els àmbits. Però, de fet, la majoria continuen sent víctimes de les desigualtats i pateixen violència de gènere.

L’assetjament sexual i els comportaments masclistes en les relacions laborals estan a l’ordre del dia i són lluny de ser un fenomen anecdòtic. Aquesta violència masclista i sexual, encara poc denunciada, afecta específicament les dones. De fet, segons algunes enquestes, un 40% de les dones denuncien haver sigut víctimes d’assetjament sexual.

És per això que, en la setmana que se celebra el Dia per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones i que estem a les portes que la Constitució espanyola faci 43 anys, ens hauríem de plantejar què està passant i què estem fent malament. No pot ser que després de quatre dècades encara estiguem mantenint aquests patrons i que fins i tot en els últims anys aquests comportaments s’hagin exacerbat.

Cal, doncs, una actuació urgent des de tots els àmbits, començant pel sistema educatiu, que ha de mostrar-se ferm en l’ensenyament de valors com la igualtat i el respecte als altres, sense deixar-se intimidar per les veus que diuen que l’escola ha de ser un lloc asèptic on només s’ensenyi i no s’eduqui.

TABARE MOREYRA CALDUCH

TERRASSA

Català a les xarxes

Una manera de preservar el català, una llengua en perill, seria usar-lo sempre a les xarxes socials, a Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, etcètera. Per la força que tenen actualment, serviria també per impulsar-lo, que falta li fa. Em permeto personalitzar: fins ara he escrit 39.000 piulades a Twitter i no sé quants milers de missatges al Facebook. Tot en català. No he volgut fer-ho en cap altre idioma. I em pregunto: per què alguns/molts catalans escriuen a les xarxes en castellà?

MIQUEL PUCURULL FONTOVA

BARCELONA

stats