Balears 02/09/2013

Anticorrupció vol llevar el cas Nóos al jutge Castro i passar-lo al TSJ valencià

La Fiscalia ha lliurat un escrit demanant que s'encausin Francisco Camps i Rita Barberá i que tota la instrucció es faci a València

A. Artigues/E. Borràs
3 min
La declaració d'Urdangarin acosta la imputació de Barberá i Camps

PalmaLa Fiscalia Anticorrupció de les Illes Balears vol que tot el cas Nóos passi a mans del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJV) i el deixi d'instruir el jutge José Castro, que l'ha dut fins ara. Així ho ha comunicat aquest dilluns al TSJV en un escrit en què també demana que s'encausin i investiguin l'expresident valencià Francisco Camps i la batlessa de València, Rita Barberá, tal com han confirmat a l'ARA Balears fonts properes a la Fiscalia. Ara el TSJV haurà de decidir si reclama tot el cas, només la part referent als dos polítics o si no considera que hi hagi prou indicis de delicte en contra seva per tal d'imputar-los.

El fiscal que duu el cas, Pedro Horrach, entén que el cas Nóos és indivisible i que no se'n pot passar només la part que afecta Camps i Barberá al TSJV -l'únic amb competències per investigar-los-. Per això, segons fonts properes a la Fiscalia, demana que tot el cas quedi en mans del tribunal valencià. El jutge Castro, en canvi, pretenia passar al TSJV tan sols la part del cas que afecta els dos polítics populars valencians, bàsicament els seus interrogatoris com a imputats, si el TSJV decideix encausar-los, perquè la instrucció ja està gairebé acabada.

Horrach entén que hi ha indicis que Camps i Barberá haurien comès delictes en la firma dels contractes per fer els València Summit, els equivalents al País Valencià dels Illes Balears Fòrums, segons ha destapat aquest matí El País. Entre els cinc congressos que es varen fer a Palma i València, l'Institut Nóos -dirigit per Iñaki Urdangarin i Diego Torres- es va endur més de cinc milions d'euros dels governs balear i valencià i de l'Ajuntament de València. A aquests doblers, cal sumar-hi allò que varen costar a les institucions valencianes els fallits Jocs Europeus, que no es varen fer mai.

L'expresident de l'Arxipèlag en aquella etapa, Jaume Matas, ja fa anys que està imputat en el cas Nóos. L'escrit dels fiscals es presenta després que el TSJV denegàs la seva sol·licitud per tenir més temps per pronunciar-se sobre la possible imputació dels dos polítics en el cas.

El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, es va inhibir a favor del TSJV proposant-li que assumís la investigació dels dos polítics; com que són diputats a les Corts Valencianes, ell no té les competències per fer-ho. Va fer arribar a final de maig a la presidenta del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià un escrit de 71 pàgines en què explicava els indicis que podrien dur el tribunal a imputar l'expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps i la batlessa de València, Rita Barberá.

"Sense el beneplàcit del president, Francisco Camps Ortiz, no s'entén la submissió de la Generalitat valenciana a les exigències d'Iñaki Urdangarin", assegurava, contundent, el jutge. Castro hi desgranava totes les irregularitats dels contractes de les institucions valencianes amb la trama Nóos entre els anys 2004 i 2006, sobretot pels tres València Summit i el projecte fallit de Jocs Europeus, que varen costar devers 3,5 milions d'euros públics.

Els comptes dels ducs de Palma

El jutge José Castro ha notificat aquest matí a les parts una nova providència que inclou informació dels comptes bancaris d'Iñaki Urdangarin i la seva dona, la infanta Cristina de Borbó. Les dades formen part d'un últim informe de l'Agència Tributària. També ha tramès a les parts el resultat de la darrera comissió rogatòria a Luxemburg sobre les operacions bancàries de la trama Nóos.

stats