Castro rebutja reclamar a Urdangarin una retenció del 3% per la venda del palauet

El jutge assegura que no pertoca afegir la pretensió de l'Advocacia de l'Estat a les exigències que va fixar el 5 de febrer 

El jutge del cas Nóos, José Castro, ha rebutjat aquest divendres afegir com a condició per a la venda de l'habitatge d'Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina al barri barceloní de Pedralbes que s'apliqui una retenció del 3%, perquè considera que l'Advocacia de l'Estat va introduir aquest requisit fora de termini.

En un dictamen dictat aquest divendres, dins la peça de responsabilitats pecuniàries derivada del cas Nóos, Castro assegura que no pertoca afegir la pretensió de l'Advocacia de l'Estat a les exigències que va fixar el 5 de febrer com a condicionants per a la venda de l'habitatge dels ducs de Palma, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

El mateix dia que Castro va ratificar en un acte les condicions que havia fixat per a la venda de l'anomenat palauet de Pedralbes, el 17 de febrer passat, l'Advocacia de l'Estat va registrar un escrit en nom d'Hisenda en què sol·licitava al jutge que exigís als ducs de Palma que acreditin la retenció d'un 3% de la quantia que obtinguin amb la venda del xalet de Pedralbes, com correspon per no ser residents a Espanya.

Castro ha respost que "les normes processals i els terminis que se'n deriven són per a alguna cosa", i ha detallat el procés que ha dut a terme el jutjat des que el 28 de gener passat Urdangarin va dirigir un escrit al jutge sol·licitant autorització judicial per a la transmissió a tercers de la finca coneguda com el palauet de Pedralbes.

El magistrat detalla que després d'aquesta petició, el Ministeri Fiscal, l'Advocacia de la Comunitat balear i el sindicat Manos Limpias sí que van plantejar al·legacions en el termini indicat, però l'Advocacia de l'Estat no ho va fer.

"Si ho hagués fet, hauria tingut l'oportunitat de fer valer l'exigència que planteja", afegeix, i el jutjat l'hauria introduït "com un condicionant més".

El magistrat recorda que posteriorment, el 5 de febrer, va autoritzar la venda sense "la menor al·lusió" a la necessitat d'acreditar la retenció d'un 3% del que s'obtingués amb la venda de l'immoble perquè entre les seves funcions "no hi ha la d'assessorar el matrimoni Urdangarin-Borbó sobre els càrrecs tributaris de meritin les seves transaccions".

Castro afegeix que l'Advocacia de l'Estat tampoc no va plantejar llavors cap recurs a l'autorització del 5 de febrer, i sí que ho va fer la defensa d'Urdangarin. La representació de l'Agència Tributària tampoc no va al·legar amb relació al recurs del marit de la infanta.

Més continguts de

El + vist

El + comentat