Publicitat
Publicitat

CAS NÓOS

Castro insinua que s'equivoquen els tribunals invocats pel fiscal que han arxivat casos com el de la infanta

Nega que vulneri el principi d'igualtat per tenir un criteri diferent i recorda, per exemple, que a Balears un jutge instructor pot interrogar un aforat autonòmic i a altres comunitats no

El jutge José Castro, en la interlocutòria d'obertura de judici oral contra la infanta i 16 acusats més del cas Nóos, nega que estigui faltant al principi d'igualtat en dur a judici Cristina de Borbó malgrat que en casos que es podrien assimilar al seu altres òrgans judicials han optat pel sobreseïment de la causa.

Aquest era un dels principals arguments del fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, que assegura que "no és sostenible que un ciutadà sotmès als tribunals de Biscaia no s'exposi a judici i a un que se sotmet a un jutjat o tribunal de Balears (referint-se a la infanta) no només se li obri judici oral, sinó que, a més a més, pugui ser condemnat". Horrach feia referència a un cas del març passat de l'Audiència de Biscaia, que va decretar el sobreseïment contra els imputats que just acusava l'acusació popular, mentre que no ho feien ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat.

Castro diu irònicament que el fiscal li advertia en el seu escrit que, si prenia aquest camí, la decisió quedaria "'anatomitzada' per una falta de respecte al principi d'igualtat". El jutge assegura que no pot compartir aquest discurs hi ho raona dubtant de la identitat dels dos casos i apuntant que, per la independència judicial, és possible l'adopció de criteris diferents per part dels òrgans judicials en qüestions complexes.

El jutge instructor del cas Nóos recorda al fiscal que a Balears, per exemple, pel criteri del Tribunal Superior de Justícia, es permet que un jutge d'Instrucció pugui prendre declaració com a imputat a un aforat autonòmic –i que es produeixi la inhibició en un moment més avançat si hi ha indicis sòlids–, mentre que no es pot fer a altres comunitats. I, en aquest punt, el jutge assenyala que, si bé ha pogut formular acusació contra el que fou president de Balears, Jaume Matas, "no li ha estat possible fer-ho, per fets similars, contra qui ho fou de València", amb referència a Francisco Camps. De fet, el criteri seguit a Balears és considerat una opció que ha resultat fructífera en la lluita contra la corrupció a la nostra Comunitat Autònoma.

També afirma Castro, tornant als tribunals invocats pel fiscal i que han arxivat en situacions suposadament similars a la de la infanta, que "estaria per veure quins tribunals serien els que haurien de canviar de criteri". Igualment, el jutge critica que el fiscal apunti que, mentre que a Biscaia no s'esposa a judici en aquestes circumstàncies, aquí "un, a més a més, pot ser condemnat". A això contesta que la condemna "és una de les alternatives, no l'única, per les quals han de passar els que, pels seus propis mèrits, s'enfronten a un judici".

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT