JUSTÍCIA

Castro planteja al CGPJ una petició inèdita per continuar investigant la corrupció del Palma Arena

La normativa preveu que un magistrat pugui continuar exercint com a emèrit després de l'edat de jubilació però sempre com a suplent formant part de tribunals

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no ho tindrà fàcil per resoldre la petició cursada pel magistrat José Castro per ser nomenat jutge emèrit en complir els 70 anys, data en què s'hauria de jubilar, i així poder concloure la instrucció de les peces del cas Palma Arena encara pendents, fins a 19.

Serà una decisió complicada perquè es tracta d'una petició inèdita en els termes i amb les condicions en què la planteja José Castro. Per tant, a banda de la qüestió de fons i del risc de contestació en l'opinió pública que podria tenir no atendre la petició de Castro –es podria pensar que es vol “aturar” un jutge batallador com Castro–, es tracta d'una qüestió nova que el CGPJ haurà d'afrontar.

Aquest dilluns José Castro ha formalitzat davant la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) la petició de continuar com a jutge en complir els 70 anys, fins a 75. La sala, també per primera vegada, estudiarà la sol·licitud i redactarà un informe que acompanyarà la petició de Castro en ser elevada pel TSJIB al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que és l'òrgan que ho ha de decidir.

En l'escrit que ha remès al TSJIB, José Castro explica que el 20 de desembre compleix 70 anys i que, si es retira, causarà un “menyscapte en Instrucció 3” per la situació en què es troba el cas Palma Arena. Així, Castro detalla que la causa del Palma Arena (la 2677/2008) està dividida en un total de 27 peces, 19 de les quals en aquests moments encara es troben en fase instructora i n'especifica el contingut de cada una i l'extensió. El cas Nóos, ja conclòs amb l'obertura de judici oral decretada, és el de més transcendència, ja que hi estan acusats la infanta Crisitina i Iñaki Urdangarin, però en les altres peces s'investiguen, per exemple, casos de desviament de doblers públics amb contractes presumptament irregulars o sobrecostos durant la darrera legislatura de Jaume Matas, a més del seu enriquiment presumptament injust i altres delictes.

Per això, Castro demana ser nomenat jutge emèrit en complir els 70, però amb la condició que se li permeti concloure la instrucció de les peces del Palma Arena obertes. El nomenament es fa per cinc anys, però Castro apunta la seva disposició i voluntat de renunciar al temps que resti si s'ha pogut finalitzar abans la instrucció. Però el tema no és senzill, ni Castro no té el sí assegurat.

Es pot dir “no” a Castro?

La petició de Castro és inèdita. La Llei orgànica del poder judicial i el reglament de la carrera judicial preveuen que efectivament, després dels 70 anys, un magistrat o una magistrada pugui continuar exercint com a jutge, en qualitat de jutge emèrit. La qüestió és que el que preveu la normativa són jutges emèrits com a jutges suplents per formar sales a òrgans judicials col·legiats, com ara el Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional, tribunals superiors de Justícia o les audiències. I això no és el que planteja Castro. Ell vol continuar per deixar llest el Palma Arena.

Amb la jubilació, evidentment la titularitat del Jutjat d'Instrucció número 3 seria per a un nou jutge i, si s'atén la seva petició, Castro just s'encarregaria del cas Palma Arena. Però seria la primera vegada que el CGPJ autoritza aquesta funció específica per a un jutge emèrit. Per tant, el tema no és pacífic. A més a més, Castro té ben clar que el que vol evitar és causar perjudicis al jutjat, al nou titular, deixant-lo amb un cas tan complicat –que du anys d'instrucció– empantanat. Castro no té interès a quedar com a jutge emèrit per formar part de tribunals. Si no s'accepta la seva petició per poder acabar la feina en marxa en el cas Palma Arena, Castro plegarà.

El jutge d'Instrucció més antic de Palma

Castro és el jutge que més temps fa que és al capdavant d'un jutjat d'Instrucció de Palma, des de 1990. El jutge ingressà en la carrera judicial el 1976 i, després d'una destinació inicial a les Canàries, recalà a Mallorca, on va ocupar primer un jutjat de l'ordre social i llavors ja Instrucció 3.

Passi el que passi, Castro serà per sempre el jutge que ha duit la filla de Joan Carles I i germana del rei Felip VI –i també el seu marit, Iñaki Urdangarin– a judici, sense oblidar que és igualment l'artífex que l'expresident i exministre es vegi obligat a donar comptes a la justícia. A més a més, Matas –que actualment compleix presó precisament per una de les peces del Palma Arena– està imputat no just en el cas Nóos –camí del judici– sinó també en diverses de les 19 peces obertes que Castro vol tancar.

 

 

 

 

 

 

Més continguts de