Balears 04/11/2014

La defensa de la infanta Cristina "just preveu" la possibilitat que divendres quedi alliberada del cas Nóos

Miquel Roca diu a Palma que confia en l'estimació del recurs per l'Audiència i destaca que la resolució serà imparcial, el satisfaci o no a ell el resultat

Antònia Artigues
3 min
Miquel Roca ha pronunciat la conferència inaugural del màster d'advocacia del Col·legi d'Advocats de les Illes Balears. ISAAC BUJ

PALMAEl mateix dia que l'Audiència anunciava que aquest divendres, dia 7 de novembre, la Sala Segona deliberarà i resoldrà els recursos del cas Nóos, entre els quals hi ha el de la infanta Cristina en contra de la seva imputació per blanqueig de capitals i delicte fiscal, l'advocat defensor de la germana del rei, el lletrat Miquel Roca, ha afirmat aquest dilluns a Palma que "no preveu cap altra possibilitat" que no sigui l'estimació de les seves pretensions; és a dir, que l'Audiència deixi sense efecte la imputació de la duquessa de Palma i que quedi alliberada del cas Nóos.

Així ho ha explicat Miquel Roca en ser demanat sobre si quedaria alguna porta oberta en el cas que l'Audiència desestimàs el seu recurs i confirmàs la imputació de Cristina de Borbó decretada pel magistrat José Castro. Miquel Roca, que ha impartit la conferència inaugural del màster d'advocacia del Col·legi d'Advocats de les Illes Balears, ha reiterat la seva confiança que s'estimarà el recurs i ha ajornat qualsevol valoració o estratègia posterior fins a conèixer el sentit de la resolució de la Sala Segona de l'Audiència.

Tot i així, l'advocat de la infanta sí que ha afirmat que té ben clar que la decisió que prenguin els magistrats serà imparcial, presa d'acord amb el seu criteri i independència. Una altra cosa –ha dit– és que "em pugui satisfer o no". Roca també ha assegurat que creu que, sigui quina sigui la resolució, l'opinió pública l'acollirà "amb respecte i consideració cap als magistrats".

La Sala que decidirà sobre el futur de la infanta Cristina (i sobre el dels altres imputats que també hi han presentat recurs) està presidida per Diego Gómez-Reino i en formen part també els magistrats Mónica de la Serna i Juan Giménez, després que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) hagi desestimat l'incident de recusació plantejat per Manos Limpias –que exerceix l'acusació– en contra dels dos primers. És la mateixa sala que no veié motius (per dos vots contra un) per imputar la infanta pels delictes presumptament comesos a Nóos, però que va instar Castro a investigar si podia ser responsable de delictes de blanqueig de capitals i delictes fiscals mitjançant la societat que compartia al 50% amb el seu marit, Aizoon. Castro ha arribat a la conclusió que Aizoon és una societat pantalla que es creà amb la intenció de delinquir i que, sense l'anuència de la infanta, Urdangarin no hauria pogut drenar fons il·lícits procedents de Nóos ni ocultar ingressos a Hisenda, dels quals, sempre segons Castro, la infanta se'n beneficià.

I què pot passar divendres i a partir de divendres?

La Sala, segons la providència que ha dictat aquest mateix dilluns, deliberarà i votarà divendres la resolució dels 14 recursos contra la interlocutòria dictada per Castro i en la qual, a més de la infanta Cristina, figuren com a imputats més destacats el seu marit, Iñaki Urdangarin; l'expresident del Govern balear Jaume Matas, i el soci d'Urdangarin a l'Instituto Nóos, Diego Torres, i la seva esposa, entre d'altres. Tots ells estan pendents del pronunciament de l'Audiència respecte dels seus arguments, però difícilment Urdangarin i el seu soci puguin esquivar el banquet. Matas també ho té complicat.

Quant a la infanta –la gran incògnita i la que dóna la major magnitud al cas–, si l'Audiència estima que no ha d'estar imputada, se'n salva.

Just si se'n manté la imputació, s'obre la porta que pugui ser jutjada. Però tampoc no significa un passatge directe i sense retorn cap a la banqueta. Únicament es pot obrir judici contra una persona si es formula acusació en contra seva. Contra la infanta, la Fiscalia ja ha avançat que no sostindrà acusació que suposi l'exigència de responsabilitats penals, tot i que reclamarà que, com a responsable civil, retorni més de 600.000 euros dels que el fiscal creu que s'ha beneficiat irregularment. Si l'acusació popular presenta acusació contra la infanta, Castro podria obrir judici oral contra ella i, possiblement, hauria d'acompanyar el seu marit a la banqueta. Però res no seria tan senzill, també hi ha veus que discuteixen en quin moment, si abans o en les qüestions prèvies del judici, es pot argumentar si basta o no una acusació popular per dur a judici algú quan ni el fiscal ni l'advocacia de l'Estat (que representa Hisenda, suposat perjudicat pels delictes) pensen acusar la infanta.

stats