CAS NÓOS
Balears 10/06/2015

La infanta prova sort davant l'Audiència per abaixar la fiança

La germana de Felip VI presenta recurs d'apel·lació contra la resolució de Castro que manté la fiança a 2,7 milions i rebutja deixar-la a 450.000 euros, xifra límit que pretén la defensa

Antònia Artigues
3 min
La infanta insisteix en que just ha d'assegurar 450.000 euros i no els 2,7 milions que li exigeix Castro. ISAAC BUJ

PalmaLa infanta Cristina no es dóna per vençuda i després de la negativa del jutge José Castro a rebaixar la seva fiança de responsabilitat civil com a acusada en el cas Nóos, dels 2,7 milions a 450.000 euros, provarà sort davant l'Audiència de Palma.

La defensa de la germana del rei Felip VI ha presentat avui recurs d'apel·lació davant l'Audiència contra la interlocutòria de José Castro que li denegava la reducció de la fiança de responsabilitat civil. Curiosament, al començament Castro va remetre el tema de la rebaixa de la fiança de la infanta a l'Audiència perquè entenia que era així com corresponia, perquè el cas Nóos ja havia estat traslladat allà pel seu enjudiciament. Però el tribunal va determinar que la peça de responsabilitat civil –que està en tràmit– continuava sent competència del Jutjat d'Instrucció número 3 i, per això, la decisió la va prendre Castro.

Tanmateix, ara –tot i que per via d'un recurs– la pilota torna a ser a la teulada de l'Audiència, que serà qui hi dirà la darrera paraula sobre si accepta o no la sol·licitud de Cristina de Borbó de reducció de la seva fiança.

Castro no veu “impossible” la condemna

El jutge Castro va resoldre que no procedia rebaixar la fiança imposada perquè l'objectiu d'aquesta és, precisament, assegurar tots els escenaris: des del més beneficiós per a la infanta fins al més greu; és a dir, l'eventual imposició, en sentència, de les condemnes en el sentit que les demana l'acusació particular, que inclouen –a més de penes de presó– multes de quantia elevada, de les quals es deriva el càlcul de la fiança de 2,7 milions. Per això, Castro explicava que no es podia fixar la fiança just amb el mínim que, segons els advocats de la infanta, li podria ser imposat.

En la resolució, el jutge Castro advertia que rebaixant ara la fiança, la representació de la infanta Cristina semblava voler “obligar-lo a predir” el futur sobre quina seria la sentència, cosa que no procedeix perquè no es pot anticipar quina serà. I la realitat, venia a dir Castro, és que la infanta està acusada de dos delictes fiscals (com a cooperadora del seu marit Iñaki Urdangarin) i que s'enfronta a penes de presó i multa milionària, tot i que la línia defensiva de la infanta insisteixi que just n'és responsable “a títol lucratiu”.

Castro també rebutjà que es pogués atenuar la responsabilitat de la infanta per haver reparat el dany causat (amb el lliurament de 587.41 euros al jutjat), un altre dels arguments emprats per la defensa de la germana del rei i que, amb tota probabilitat, es repetirà davant l'Audiència. Per Castro, la infanta mai no va fer mostra de voler reparar el dany ni de contribuir a l'aclariment dels fets. Així, recordava que la duquessa de Palma mai no es va oferir a donar la seva versió dels fets i que en la declaració judicial (que va fer quan li va convenir estratègicament) no es va precebre “ni el més mínim reconeixement dels fets ni tan sols a títol d’error o imprudència”, una actitud que, si bé és legítima –recordava Castro–, no té res a veure amb la de qui pretén reparar el dany causat.

Ara serà l'Audiència de Palma la qui determinarà si és correcta o no la fiança de 2,7 milions imposada per Castro a la infanta Cristina. Els ducs de Palma han d'aportar, entre els dos, 16,3 milions d'euros: 13,6 Iñaki Urdangarin. Mentre que el duc ja té embargada bona part dels seus béns, la infanta ha aportat al jutjat la llista amb els seus. Ara ja tenen via lliure per materialitzar la venda del palauet de Pedraldes per 6,9 milions d'euros, 2,3 (entre els dos) dels quals han de ser lliurats al jutjat per cobrir part de les fiances.

stats