La magistrada Moyà demana abstenir-se de jutjar el cas Nóos

Al·lega que és cunyada d'un dels advocats defensors de la causa i per això sol·licita ser-ne apartada

Primer ensurt i just fa un dia que el cas Nóos ha arribat a l'Audiència de Palma: una de les magistrades designades per integrar el tribunal que ha de jutjar la infanta Cristina i els altres 17 acusats, Elionor Moyà, ha presentat un escrit d'abstenció al·legant que té relació familiar amb un dels advocats de la defensa.

L'escrit d'abstenció l'ha presentat davant la Secció Primera de l'Audiència, que serà la que decidirà si accepta o no la petició de Moyà.

La jutgessa s'empara en l'article 219.2 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), que estableix com a causa d'abstenció o recusació estar casat o tenir una relació anàloga, i també parentiu per consanguinitat o afinitat fins al segon grau amb algun lletrat o procurador de la causa.

En el cas concret d'Elionor Moyà, la magistrada és concunyada d'un dels dos advocats de José Luis Ballester 'Pepote', alt càrrec del Govern de Jaume Matas, el lletrat Juan Piña. El marit de Moyà i l'esposa de l'advocat són germans.

La magistrada, segons explica en l'escrit, té dubtes sobre si a aquesta circumstància de parentiu li és aplicable l'article 219 de la LOPJ perquè –segons apunta ella– "l'afinitat de l'afinitat no ha estat tradicionalment considerada com a parentiu en l'àmbit del dret privat".

Igualment, la magistrada recorda que té l'obligació legal de plantejar aquesta circumstància sense esperar a ser recusada. La intenció de Moyà, a l'hora de formular la petició d'abstenció, "és garantir la imparcialitat objectiva".

El tribunal que ha de jutjar el cas Nóos havia quedat constituït per Juan Pedro Yllanes com a president, Samantha Romero com a ponent i Elionor Moyà, però ara hi pot haver canvis.

En les properes hores es coneixerà la decisió de la Secció Primera i, si s'accepta la petició, es designarà el tercer membre del tribunal.

 

 

Més continguts de