Ara Castells 11/11/2015

Alçant pilars en indrets insòlits

Els Castellers de l'Alt Maresme i els Nois de la Torre s'han sumat aquest novembre a alçar pilars en llocs emblemàtics del territori català

Marta Díaz
5 min
Els Nois de la Torre van alçar un pilar de quatre al terrat de l'Ajuntament de Torredembarra amb motiu del 40è aniversari de la colla. Imatge extreta del vídeo. NOIS DE LA TORRE

BarcelonaEls Nois de la Torre van aixecar el passat diumenge 1 de novembre un pilar de quatre al terrat de l'Ajuntament de Torredembarra, l'antic castell dels Icart, amb motiu del 40è aniversari de la colla i coincidint amb la diada de celebració d'aquesta efemèride.

Els de Torredembarra van immortalitzar l'aixecament del seu pilar enregistrant un vídeo gràcies a la tecnologia dels drons. Un d'aquests vehicles no tripulats va copsar les espectaculars imatges del pilar al capdamunt de l'Ajuntament de la vila i les seves vistes sobre Torredembarra.

Els Castellers de l'Alt Maresme, per la seva banda, van presentar el passat dissabte 7 de novembre el seu nou calendari de nadal per l'any 2016. En aquesta ocasió, els 'maduixots' van aixecar en dos dies set pilars en llocs emblemàtics dels indrets d'on provenen els integrants de la colla, l'Alt Maresme i Blanes.

Els maresmencs van aixecar els seus pilars al far de Calella, al campanar de Pineda, a la masia de Can Rates de Santa Susanna, a la Pilona de Malgrat de Mar, al castell de Palafolls, al pont de ferro de Tordera i a sa Palomera, a Blanes. Aquestes fotografies han omplert set mesos de l'any i la resta s'han completat amb fotografies dels castells més importants que la colla ha assolit en els seus dos anys d'història.

En aquest cas, la majoria de les fotografies també van ser preses des d'un dron, el qual va poder copsar les espectaculars vistes dels pilars des del cel i d'aquest material també se n’ha editat un vídeo que va ser projectat durant la presentació del calendari el passat dissabte.

Als 'maduixots' els agrada alçar pilars en llocs emblemàtics del territori català i l'agost de l'any passat ja van alçar dos pilars de quatre al cim del Puigmal, a 2.910 metres, d'un dels quals també en varen editar un vídeo.

Pilars al sostre de Catalunya

Els Nois de la Torre i els Castellers de l'Alt Maresme, però, no han estat els únics en aixecar les seves construccions a centenars de metres sobre el nivell del mar.

Els Minyons de Terrassa van deixar sense alè el món casteller el juny de l'any passat en aixecar un pilar de quatre al cim de La Mòmia de Montserrat, a uns 1.100 metres d'alçada, amb motiu del seu 35è aniversari. En aquella ocasió, el pilar va ser enregistrat des de l'aire per Marc Subirana de Pumba Produccions i amb una càmera subjectiva des del punt de vista de l'enxaneta.

Aquesta no ha estat, però, l'única ocasió en què s'ha aixecat un pilar en un dels cims de Montserrat, sinó que l'any 2009 els Falcons de Vilafranca van aixecar al cim de la Gorra Frígia, també a uns 1.100 metres d'alçada, un pilar de cinc aixecat per sota amb motiu de la caminada popular a l'emblemàtica muntanya catalana des de Vilafranca del Penedès.

L'espectacular pilar al cim de La Mòmia de Montserrat aixecat pels Minyons de Terrassa el juny de l'any passat. MIREIA COMAS / MINYONS DE TERRASSA

Pilars a les profunditats de la terra

D'altres colles, però, han optat per endinsar-se al cor de Catalunya i aixecar els seus pilars a les profunditats de la terra.

Els primers que van enfrontar-se a aquest repte van ser els Castellers del Poble Sec al mes de març de l'any passat. Els poblesequins van organitzar una expedició espeleològica al fons de l'Avenc d'en Roca, una cavitat natural de més de 30 metres de profunditat a prop de Vallirana, on hi van alçar un pilar de quatre.

En aquella ocasió, amb la col·laboració del Grup d'Espeleologia de Badalona, els Castellers de Poble Sec van descendir pels dos trams de baixada vertical de l'avenc per alçar un dels pilars realitzats a més profunditat del món casteller amb motiu del seu 15è aniversari.

Els Castellers del Poble Sec van alçar un pilar de quatre a l'Avenc d'en Roca. CASTELLERS DE POBLE SEC

Seguint les passes dels de Poble Sec, els Xiquets de Cambrils van alçar, un mes després d'ells, un altre pilar de quatre a les entranyes de la terra. La colla del Baix Camp, en aquest cas, va endinsar-se als Avencs de la Febró, una esquerda oberta de 250 metres de llargària i uns 30 metres de profunditat situada a la cinglera de la Mussara.

El pilar va ser coronat d'una manera ben curiosa, amb l'enxaneta descendint fent ràpel des del capdamunt de l'avenc i col·locant-se directament sobre les espatlles del terç per fer l'aleta. Aquesta singular construcció va ser, una vegada més, enregistrada en vídeo i publicada per la Revista Cambrils.

Pilars remullats

Quan arriba la calor, els pilars i castells que proliferen són els que les colles aixequen dins o sobre l'aigua.

Els Xiquets del Serrallo són una de les poques colles que ha alçat un castell sobre el mar. En el marc del 25è aniversari de la colla, l'any 2013, els Xiquets van coronar un tres de sis dalt d'una barca de pesca al moll de Tarragona, situat al barri mariner del Serrallo, durant la processó per la Verge del Carme.

Detall del tres de sis dels Xiquets del Serrallo sobre la barca. DANI SERÓ

D'altres colles han coronat castells dalt d'embarcacions, tot i que no és una pràctica habitual. Així, els Castellers de Barcelona i els Castellers de Mallorca han alçat castells dalt del ferri que recorre el trajecte d'Alemanya a Dinamarca. Mentre els Nens del Vendrell, l'any 1971, van aixecar els seus castells dalt del portaavions nord-americà John Fitzgerald Kennedy ancorat al port de Barcelona i l'empresa Team Towers va organitzar un dels seus tallers de castells dalt del creuer Brilliance of the Seas.

En d'altres indrets del territori, la solució a la calor de l'estiu ha estat mullar-se els pantalons i alçar pilars o castells dins l'aigua, activitat que s'ha popularitzat entre les colles en les darreres temporades.

Una de les imatges més captivadores que s'han vist aquest estiu l'han protagonitzat els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, els quals van dur a terme el passat mes de juliol una actuació en solitari dins l'aigua a la platja del Trabucador al capvespre.

Pilar de quatre dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta aixecat al capvespre a la platja del Trabucador. NEREIDA BRULL / XIQÜELOS I XIQÜELES DEL DELTA

Els Esperxats de l'Estany, per la seva banda, ja fa uns anys que es remullen a les aigües de l'estany de Banyoles. Enguany la colla va fer front a l'onada de calor que va afectar Catalunya alçant castells a l'interior de l'estany, coincidint precisament amb la jornada més càlida de l'any, en la qual es van arribar fins als 43 graus centígrads.

Ens els darrers anys, doncs, diverses colles han optat per refrescar-se i fer actuacions dins l'aigua, com per exemple els Vailets de l'Empordà, els quals l'any passat van actuar a la piscina del càmping Castell de Montgrí de Torroella de Montgrí, els Castellers de Barcelona amb el seu quatre de set net subaquàtic durant la cerimònia d'inauguració del Mundial de Natació, els Xics Caleros, els quals també van aixecar un pilar de quatre sobre una barca, els Minyons de Santa Cristina d'Aro o els Castellers de la Sagrada Família, que van alçar un pilar de quatre dins una piscina a 110 metres d'alçada.

stats