Ara Castells 08/10/2019

L'antropologia i la sociologia dels castells, epicentres del quart volum de l''Enciclopèdia Castellera'

Aquest és el quart dels sis volums que formaran l''Enciclopèdia Castellera'

Ara
2 min
Presentació de l'Enciclopèdia Castellera a Lleida

BarcelonaL''Enciclopèdia Castellera' continua engrossint la bibliografia basada en les torres humanes. Aquest octubre n'ha sortit el quart volum, basat en l'antropologia i la sociologia dels castells. Aquesta temàtica, alhora, tindrà una segona part en el cinquè volum que està previst que es publiqui a finals d'aquest any. L''Enciclopèdia' està sota la direcció de Xavier Brotons i en aquest tercer volum conté articles de periodistes reconeguts com David Prats, Guillermo Soler, Raquel Sans o Cinta Olivan entre d'altres, així com l'expresident de la Coordinadora, Miquel Botella.

El llibre es divideix en tres parts: l'activitat castellera, què i com són els castells i una fitxa amb informació de les colles. El primer apartat està centrat en saber com funciona una colla, tant en activitats castelleres com extracastelleres, la sostenibilitat econòmica, la comunicació, el calendari casteller i l'organització i la modalitat de les diades. Al segon es posa el focus en l'esport i els castells, la mediatització, la història del món casteller modern i el paper de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). Finalment, el llibre es tanca amb una fitxa amb la informació bàsica de cadascuna de les colles convencionals actuals membres de la CCCC. També es dedica un espai a les colles desaparegudes, l'esquema de les colles de Valls a través de la història i una infografia amb els colors de camisa de les colles.

Aquest, per tant, és el quart dels sis volums que completaran l''Enciclopèdia Castellera'. Tots són editats per Cossetània Edicions i a un preu de 38,50 €. Els dos primers es van basar en la història castellera i el tercer va tractar la tècnica i la ciència dels castells. El cinquè també abordarà la projecció del món casteller a través de les colles universitàries i internacionals, i les altres construccions humanes; tant les dels Països Catalans com les de l'estranger. Finalment, al cinquè volum encara es tractarà la relació dels castells amb els mitjans de comunicació i la importància d'haver sigut inclosos com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

Al 2020 es tancarà la col·lecció de l''Enciclopèdia Castellera' amb el sisè i últim volum, en què es relacionaran els castells amb l'art, la fotografia, el cinema, la llengua, la música, la literatura i la política, a més d'incloure un capítol dedicat al Museu Casteller.

stats