Ara Castells 15/07/2016

Arrenca l’estiu casteller més tradicional

Onze diades castelleres consecutives d’alt nivell. Onze places històriques. Tradició i rivalitat. Així és l’estiu casteller que cap bon aficionat es vol perdre

Anna Marín
5 min

BarcelonaAquest cap de setmana arrenca l’estiu casteller. El ‘Tour’ dels castells. La primera etapa és Altafulla. L’última? Sant Fèlix, a Vilafranca. Entremig, un seguit d’actuacions consecutives centrades, totes menys una, a la zona tradicional dels castells. Els protagonistes? Bàsicament les colles del sud. A plaça, la combinació perfecta: colles de gamma extra, trobant-se cara a cara gairebé cada cap de setmana, en places amb molta història i amb públic entregat. Rivalitat en estat pur que promet grans castells. És l’època ideal per als aficionats castellers amb ganes de seguir les fites de les grans colles. Carretera, manta i bons castells.

Etapes del 'tour' casteller

Altafulla - (16 de juliol a les 18 h). La plaça del Pou d’Altafulla té un dels monuments castellers més espectaculars. Representa, a mida real, un pilar de 8 amb folre i manilles. Dissenyat per l’artista local Martí Royo, vol commemorar l’espadat de 8 que la Colla Vella dels Xiquets de Valls hi va descarregar l’any 1878. Plaça històrica on aquest dissabte es donarà el tret de sortida de l’estiu casteller amb la primera trobada entre Vella de Valls i Castellers de Vilafranca. Els verds ja han anunciat castells de gamma extra. Xiquets de Tarragona i Castellers d’Altafulla completen la diada.

2de9fm dels Castellers de Vilafranca a Altafulla (2015)

Torredembarra – (17 de juliol a les 18 h). Els Castellers de Vilafranca fan doblet aquest cap de setmana. En aquesta ocasió canvien de companys. Colla Jove Xiquets de Tarragona i Nois de la Torre actuaran en una altra diada emblemàtica, la del Quadre de Santa Rosalia. L’any passat s’hi van veure quatre castells de nou pisos. Aquest any s’hi podria veure algun gamma extra.

Mataró – (24 de juliol a les 12 h). La Festa Major de les Santes és la única actuació “del nord” que ha aconseguit colar-se entre les diades marcades en vermell al calendari d’estiu més tradicional. Sens dubte, ofereix un duel d’alt nivell entre Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca i la possibilitat de veure els Capgrossos de Mataró en la seva diada de màxims. Fins a Sant Fèlix, no tornarem a veure els Minyons en una diada de les “grans”.

Vilanova i la Geltrú – (30 de juliol a les 18 h). Ja fa dies que se’n parla, d’aquesta actuació, i és que els Castellers de Vilafranca han anunciat que volen portar-hi el 3 de 10 amb folre i manilles. A plaça, tornaran a creuar-se amb la Jove de Tarragona, en una de les diades castelleres més importants en el calendari dels Bordegassos de Vilanova.

Valls - (3 d’agost a les 20.15 h). Vella i Joves de Valls mesuraran les forces a l’equador de la temporada entre tractors i bestiar el marc de la Firagost, la fira del camp català. Després d’una diada de Sant Joan a Valls espectacular, promet ser una diada d’altíssim nivell.

Llorenç del Penedès - (7 d’agost a les 13 h). Jove de Tarragona, Joves Xiquets de Valls i Nens del Vendrell actuen en una plaça d’on els Nens se senten amfitrions. Per ells, és com ser a casa i hi porten sempre una diada de màxims. Segurament és, de les tres colles, la que més interès posa a la diada. L’any passat van descarregar el millor castell que hi havien fet mai, el dos de 8 amb folre. És interessant acostar-se a Llorenç la nit abans de la diada per veure actuar la Gent de Llorenç. Aficionats castellers del poble alcen els seus castells a la matinada, amb poc assaig i vestits de carrer. És l’únic dia de l’any que en fan. Una tradició que té més de 125 anys d’antiguitat i que, a finals del segle XIX, era ben habitual.

La Bisbal del Penedès – (15 d’agost a les 12.30). Una de les diades amb més història de l’estiu casteller. A la Façana de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca –organitzadors de la diada– s’hi acumulen plaques en honor a les grans fites assolides en aquesta plaça, com ara el 4 de 9 net o el pilar de 8. Sense anar gaire lluny, la temporada passada s’hi van veure nou castells de 9, tres d’ells, de gamma extra. Aquest any, Castellers de Vilafranca, Vella i Joves de Valls tornaran a trobar-se, a pocs dies de la gran diada de Sant Fèlix. Des de fa poc més d’un any també tenen colla pròpia la Bisbal, els Bous, que també actuaran per la Festa Major. Gorra, crema solar i molta aigua, imprescindibles per seguir una des les diades més caloroses de l’any.

Tarragona – (19 d’agost a les 12 h). La Diada de Sant Magí centra l’activitat castellera a Tarragona ciutat. Les quatre colles locals, Jove i Xiquets de Tarragona, Castellers de Sant Pere i Sant Pau i Xiquets del Serrallo, treuen el millor d’elles mateixes en un marc incomparable, la Plaça de les Cols. Una de les diades visualment més maques de l’estiu casteller i, des dels últims anys, una actuació castellera d’un nivell altíssim on l’emoció està més que garantida.

2de9fm dels Xiquets de Tarragona per Sant Magí (2015)

El Catllar – (27 d’agost a les 18 h). Amb poc més de 4.000 habitants, la Vila del Catllar s’ha fet un lloc entre les millors places castelleres del país. Fins a nou castells de la gamma extra s’hi van fer l’any passat entre els Castellers de Vilafranca, la Vella de Valls i la Jove de Tarragona. Aquest any, les mateixes colles es tornen a trobar i s'insinuen resultats similars. Una plaça petita amb un ambient casteller dels més espectaculars.

P8fm de la Jove de Tarragona a El Catllar (2015)

L’Arboç – (28 d’agost a les 13 h). Les mateixes colles que el vespre anterior actuaven a El Catllar es troben l’endemà a la diada de la Festa Major de l’Arboç, acompanyats de la colla local, els Minyons de l’Arboç. Una diada que, tot i que ha perdut una mica de nivell a favor d’El Catllar, es manté en un bon estat de salut. És l’últim “assaig” abans de la diada de Sant Fèlix.

4de9n de la Vella de Valls per Sant Fèlix (2015)

Vilafranca – (30 d’agost a les 12.30 h). La Diada de Sant Fèlix posarà el punt final de l’estiu casteller. La Festa Major de Vilafranca convoca la Vella de Valls, la Joves de Valls, els Minyons de Terrassa i els amfitrions, els Castellers de Vilafranca, en una de les diades més espectaculars de la temporada. Les quatre colles preparen les millors construccions i la pluja de gammes extra està garantida. El públic els agraeix l’esforç amb un ambient immillorable.

Amb la Diada de Sant Fèlix es dóna per acabat l’estiu casteller més tradicional, a partir d’aquí, uns dies de descans per encarar l’últim tram de la temporada amb la mirada posada en el Concurs de Castells de Tarragona, el primer cap de setmana d’octubre.

stats