@ara_castells

Arriba el torn de les colles castelleres del nord

El mes de setembre posa fi a l’aturada estival fora de la zona tradicional

La diada de Sant Fèlix marca una transició en la temporada de les torres humanes. El punt àlgid de l’estiu dona pas a la tornada a la feina de gran part de les formacions del nord del mapa casteller. Moltes d’aquestes colles posen el marcador a zero i acceleren tant com poden per posar-se de seguida al dia.

Un dels casos més destacats és el dels Minyons de Terrassa, la colla descartada enguany pels administradors de la festa major de Vilafranca del Penedès. Els malves van reprendre l'activitat fa uns dies i només tindran dues actuacions i un grapat d’assajos més abans de tornar a fer el salt a la gamma extra. A Sitges van completar els primers castells folrats després de les vacances i dissabte a Palau-solità i Plegamans hi van tornar. Van voler rodar ràpid el dos de vuit, el castell que aquest any els va obrir la porta de la gamma extra.

La cita els va servir per recuperar sensacions i per retrobar-se amb els castells d’aquest nivell. Avui visitaran Matadepera i divendres obriran les portes del seu local per preparar les construccions de gamma extra ja que, tot i haver quedat fora de la diada més mediàtica, la seva planificació no ha patit grans canvis. Han marcat la festa major de Sabadell en vermell al seu calendari amb l’objectiu d’alçar-hi castells emmanillats.

Els Minyons van compartir plaça dissabte amb dues altres formacions del nord, els Capgrossos de Mataró, que només van forçar la màquina fins al quatre de vuit, i els Castellers de Caldes, que van completar amb èxit el tres de set després d’un intent desmuntat. Els seus amfitrions d’aquí set dies, els Castellers de Sabadell, van tenir aquest cap de setmana doble ronda de treball; dissabte van actuar a Sant Quirze del Vallès i diumenge a Granollers. A totes dues cites van dibuixar l’aleta dels dos castells bàsics de vuit i van apostar fort pel dos i el set de set, dues estructures a les quals podrien sumar un pis diumenge vinent. Els saballuts no volen ser convidats de pedra a casa seva, tot i que és difícil que arribin amb garanties de saltar als nou pisos.

Les festes majors de Sants i de Manresa van sumar-se a les cites postaturada. En solitari, els Castellers de Sants van recuperar el quatre de vuit i van començar a donar oportunitats als castells amb estructures compostes com el cinc i el set de set. Els Tirallongues van demostrar que segueixen a ple ritme, van descarregar el quatre de vuit i el dos de set, la seva millor actuació de la temporada. La diada va comptar amb els Castellers de Terrassa, amb sostre en el dos de set, i els Bordegassos de Vilanova, que van tenir en el quatre de set amb agulla el seu millor castell.

A Vilanova del Camí, els Moixiganguers van demostrar que la seva festa major havia sigut balsàmica. Els de l’Anoia van arrodonir la tercera tripleta de castells de vuit de l’any.

A l’epicentre casteller, però, també hi va haver espectacle. Els Castellers, els Xicots i la Colla Jove de Vilafranca van rematar la festa major amb una diada de Sant Ramon exprés, amb una sola ronda de castells, i diumenge van convidar els Capgrossos de Mataró, la Jove de Sitges i els Xiquets del Serrallo a participar en la diada dels petits. A Torredembarra, els Nois van tornar a brillar amb llum pròpia al rubricar el segon tres de set per sota de l’any. Els van acompanyar els Nens del Vendrell i uns Xiquets de Tarragona que no acaben d’aixecar el cap: a primera ronda van deixar el tres de vuit en intent.

Casteller apartat

En relació a l’incident per l’abús sexual d’un casteller a una periodista per Sant Fèlix, la Colla Vella ha admès que formava part del seu rotllo. En una circular interna ha comunicat que l’aparta de l’activitat de la colla, a l’espera que es resolgui la denúncia de la noia.