Barcelona estrena l'única muixeranga en actiu fora del País Valencià

En la seva primera actuació han completat la figuereta, la torreta i l'alcoià

Tal com va passar amb el fet casteller als anys noranta, la muixeranga viu un moment d'expansió i de creixement que l'ha portat a traspassar fronteres. El fenomen, situat fins ara en exclusiva al País Valencià, ha vist com aquest cap de setmana es presentava en societat la Muixeranga de Barcelona, l'únic grup en actiu fora del País Valencià. Els barcelonins han estrenat la camisa blau cel en una actuació conjunta amb els Castellers de la Sagrada Família, entitat amb la qual han establert vincles importants.

L'escenari ha sigut la cruïlla del passeig Sant Joan amb el carrer de Sant Antoni Maria Claret i la cita, dissabte al migdia. Curiosos i aficionats s'han acostat fins a la part central del passeig per disfrutar d'unes torres humanes diferents de les que estan acostumats a veure. La ciutat ja disposa de set formacions castelleres convencionals, tres més de caràcter universitari, un grup de falcons i una moixiganga. A partir d'ara es tancarà el cercle amb la muixeranga, un grup de dones i homes dirigits per un mestre que coordina la formació d'una sèrie de torres i figures preestablertes.

La nova agrupació ha aprofitat el marc de la Setmana Cultural de l'Espai País Valencià per presentar-se en societat. La jornada ha començat amb el discurs inaugural d' Eva Solsona, la presidenta de l'entitat, en què ha volgut destacar la gran acollida rebuda de les colles castelleres de la ciutat. Després d'entrar a plaça amb pilars de dos i un banc, els de la camisa blava han anat apujant el nivell des de la figuereta, la seva primera figura, a l'alcoià, tot passant per una torreta d'execució tranquil·la.

Els muixeranguers han compartit plaça amb els Castellers de la Sagrada Família, que han completat el tres de sis aixecat per sota, el quatre de sis amb agulla i un quatre de sis que han hagut de desmuntar en primera instància. El fet que els castellers hagin cedit el seu local a la Muixeranga per poder realitzar els seus assajos comporta que alguns membres comparteixin camisa.

L'acte ha comptat amb una representació de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, si bé la Muixeranga de Barcelona ja ha declarat la intenció de formar part de la Federació Coordinadora de Muixerangues constituïda el mes de gener passat a Algemesí (Ribera Alta).

Més continguts de