Cal Figarot a prova d'atacs de cor

Els Castellers de Vilafranca instal·len un desfibril·lador a la terrassa del seu local social i d'assaig, un dels espais més visitats de la ciutat

Els Castellers de Vilafranca sempre s'han caracteritzat per ser una entitat pionera en molts àmbits. La formació vilafranquina ha fet aquesta setmana un nou pas endavant en favor de la seguretat a la seva seu social, Cal Figarot, en instal·lar-hi un desfibril·lador extern automàtic (DEA). L'equip s'ha ubicat a la terrassa del local, a pocs metres d'on assaja la colla castellera, per poder actuar ràpidament en el cas que es produeixi una emergència cardiovascular. Una desena de persones relacionades amb la colla i amb el mateix local han rebut formació sobre la utilització de l'aparell.

Cal Figarot és avui un dels espais més visitats de Vilafranca del Penedès i de part de la comarca i per això els Castellers de Vilafranca han apostat per la instal·lació del desfibril·lador i han assumint el pas, segons han manifestat, “com un gest de responsabilitat social”. Situat al número 11 del carrer General Prim, Cal Figarot forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i no només allotja la colla castellera de la camisa verda sinó que a més també disposa d'un espai de bar i restaurant, i s'hi programen visites guiades i actes al llarg de tot l'any.

Els vilafranquins han convertit el seu local en un espai cardioprotegit gràcies a la col·laboració amb els Serveis Mèdics Penedès. El desfibril·lador extern automàtic és un aparell portàtil que diagnostica i tracta l'aturada cardiorespiratòria causada per una fibril·lació ventricular o per una taquicàrdia. L'aparell genera una descàrrega elèctrica d'entre uns 200 i uns 400 volts durant unes mil·lèsimes de segon que, aplicada abans de transcorreguts 10 minuts de l'aturada, pot reactivar la funció cardíaca.