Els Capgrossos reten homenatge a les Santes

Han descarregat, per primer cop a Mataró, estructures de gamma extra i s'han apuntat la millor actuació de la seva història

La diada de les Santes de Mataró ja fa anys que s'ha convertit en una cita imprenscindible del calendari casteller, escenari dels primers gammes extra de l'estiu sota un sol de justícia. Les grans estructures, però, ja fa temporades que s'avancen setmana rere setmana, i la festa major de Mataró veu com el nivell de la seva diada castellera va pujant any rere any.

Si bé per als locals la seva diada de festa major no sempre els ha tractat amb justícia, ells mai hi han renunciat; els Capgrossos de Mataró sempre han volgut provar les seves màximes estructures a la plaça Santa Anna. Tot i haver descarregat en diverses ocasions el dos de nou mai ho havien pogut fer a casa, i enguany han volgut posar-hi remei. Després de descarregar, amb calma, el tres de nou amb folre en primera ronda, han volgut encarar amb valentia el primer gamma extra que proven enguany. El dos de nou amb folre i manilles ha pujat segur, confiat, i tot i girar-se segons abans de l'aleta, han pogut controlar l'estructura perfectament i dur-la a bon port sense perdre la concentració. La celebració del primer gamma extra descarregat blau marí que veu la seva ciutat ha estat continguda, ja que els Capgrossos sabien que, després d'haver assolit aquest primer gran objectiu, arribava el segon gran pas. Amb ambició, i valentia, han apostat pel cinc de nou, que tot just van carregar per primera vegada a finals de la temporada passada. Tot i desmuntar-lo en primera instància, a la segona han pujat decidits, amb una concentració extrema i acompanyats pel seu públic, fins a dibuixar-ne les aletes. Els nervis han aparegut durant la descarregada, que malgrat tot han pogut controlar i, ara sí, han esclatat eufòrics a celebrar la gran gesta. Els Capgrossos de Mataró han aconseguit avui la millor actuació de la seva història, i per primera vegada han dut dos gammes extra a la mateixa actuació, que, a més, han pogut descarregar a casa. Per acabar la diada sense ensurts, els Capgrossos han aixecat el peu de l'accelerador i han apostat pel pilar de sis.

Els Castellers de Vilafranca es desplacen any rere any a Mataró com si fos casa seva. Els verds han portat sempre els seus màxims castells a la plaça Santa Anna i la ciutat els ho ha agraït acompanyant-los en les seves gestes. Enguany no han fallat, i ja amb sis gammes extra a les espatlles, han volgut posar la cirereta d'estrenar dues estructures inèdites enguany. En primera ronda han descarregat el primer quatre de nou amb folre i agulla de la temporada, que, si bé s'ha tancat perillosament durant la descarregada, han pogut salvar gràcies a una defensa aferrissada i un descens molt àgil. En tercera ronda han apostat pel dos de nou emmanillat, el segon gamma extra del dia i el de millor execució fins ara des que va començar l'any. Sense complicacions, s'han apuntat la torre i han encarat el tercer repte, l'inèdit tres de vuit aixecat per sota, un castell car i difícil de veure a plaça, tradicionalment dominat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls però els darrers anys protagonitzat pels Castellers de Vilafranca. En un primer moment el castell els ha jugat una mala passada, ja que en l'aixecada més compromesa de totes ha cedit abans de poder-hi fer l'aleta. Convençuts de la feina feta, però, hi han tornat, i a la segona han pogut descarregar-lo i celebrar com cal el tercer gamma extra del dia. El gust agredolç ha arribat a la ronda de pilars, quan el pilar de set, tradicionalment dominat fins a l'excel·lència per la colla vilafranquina, ha cedit per la part inferior durant el descens de la canalla.

Els Minyons de Terrassa han estat els últims a actuar i, després de tres anys consecutius podent dur castells de gamma extra a la festa major de Mataró, han tancat l'actuació amb dos castells bàsics de nou. El calendari dels malves, que descansen unes setmanes a l'estiu abans d'encarar la diada de Sant Fèlix, complica que els egarencs puguin arrossegar moltes camises després de la seva festa major, i enguany els ha passat factura. Tot i així, una actuació molt meritòria dels Minyons que han pogut rodar les estructures de nou i el cinc de vuit, per poder encarar el segon tram de temporada amb les màximes garanties possibles. El tres de nou amb folre de primera ronda ha demostrat el seu domini; tot i no tenir les millors mides, han sabut treballar-lo i la descarregada ha estat plàcida. El castell que més els ha fet suar ha estat el quatre de nou amb folre de la segona ronda, que han pogut descarregar gràcies a l'agilitat i velocitat en el descens, ja que els pisos inferiors han començat a perdre la posició perillosament després de l'aleta. Per acabar, el cinc de vuit no ha suposat cap problema per als Minyons, que pleguen la faixa després d'un intens primer tram i havent assolit grans construccions com el tres de deu o el cinc de nou. La ronda de pilars ha servit per rodar el pilar de sis, que tampoc ha suposat cap entrebanc per als malves.

Capgrossos de Mataró: P4cam, 3d9f, 2d9fm, id 5d9f, 5d9f, P6, 8 P4
Castellers de Vilafranca: P4cam, 4d9fa, 2d9fm, i 3d8xs, 3d8xs, P7f c, 8 P4
Minyons de Terrassa: P4cam, 3d9f, 4d9f, 5d8, P6