Els Capgrossos volen fer història a les Santes

La formació mataronina planteja dur per primer cop dues estructures de gamma extra a la seva diada de festa major

Cugat Comas, cap de colla dels Capgrossos de Mataró, ha mantingut l'enigma fins a l'últim moment: ¿dos de nou amb folre i manilles o cinc de nou folrat? Aquest divendres, amb una plaça de Santa Anna plena de castellers, aficionats i curiosos, va esvair-se el dubte: si la diada els mostra la seva millor cara, els mataronins atacaran dos castells de gamma extra. L'actuació tornarà a plantejar reptes de màxima volada perquè els Castellers de Vilafranca hi arriben amb sis construccions de gamma extra descarregades i ja havent provat el primer quatre de nou sense folre de la temporada. Després de coronar el tres de deu amb folre i manilles més matiner, els Minyons de Terrassa tancaran el primer tram del curs casteller a Mataró per cinquena temporada consecutiva, amb l'objectiu d'assolir algun castell de gamma extra.

Ja fa dies que els Capgrossos, que enguany arriben a la seva festa major en un estat de forma envejable, estableixen els fonaments per dibuixar la seva millor diada de les Santes. Els mataronins tenen un deute amb els seus veïns, descarregar a Mataró una estructura de gamma extra; ho han fet a Vilafranca i a Tarragona però mai encara a la capital del Maresme. Dijous al seu local i aquest divendres a la plaça de Santa Anna, els Capgrossos van col·locar el pis de sisens a l'estructura del dos de nou amb folre i manilles i a la del cinc de nou amb prou garanties per dur-los a plaça diumenge. En acabar l'assaig d'aquest divendres, Cugat Comas va adreçar-se als seus castellers per anunciar-los el premi que s'havien guanyat. El plantejament inicial parteix del tres de nou amb folre, i deixa el dos emmanillat per a la segona ronda i el cinc de nou per a la tercera. La millor manera de celebrar aquesta actuació seria descarregant el pilar de set folrat.

Amb sis castells de gamma extra al sarró, els Castellers de Vilafranca encaren la diada de les Santes amb la intenció d'estrenar-hi una nova construcció del màxim nivell. Després de completar el tres de nou amb folre i agulla i el dos emmanillat, i de provar sense èxit el quatre de nou sense folre, els verds  podrien dur a Mataró el primer quatre de nou amb folre i agulla de la temporada. La caiguda patida per la colla fa 15 dies a Tarragona podria col·locar-la en una situació delicada però la setmana passada ja van demostrar tot el seu potencial a Altafulla.

Aquest serà el cinquè any que els Minyons de Terrassa allarguen la temporada després de la seva festa major per completar el primer tram a Mataró. El seu calendari fa que no es puguin plantejar una actuació de màxims però després de carregar el cinc de nou amb folre i el tres de deu amb folre i manilles per la festa major i de descarregar la torre de nou amb folre i manilles i el pilar de vuit emmanillat, s'espera que el seu nivell s'enlairi fins a la gamma extra, com és habitual en la colla egarenca des del 2014.