Els Castellers de Berga demanen ajuda per finançar el seu local

Els berguedans han obert la campanya 'Amb el Cine hi guanyem tots'

El local dels Castellers de Berga, el Cine Catalunya, ha estat utilitzat diverses vegades com a espai públic per organitzar-hi activitats, cosa que els permet la manutenció de l'espai. Per la Patum de l'any passat, però, van rebre un advertiment dels Mossos d'Esquadra en el sentit que no se'ls permet fer qualsevol activitat que no sigui entre els integrants de la colla. D'aquesta manera els de la camisa blava, amb la campanya 'Amb el Cine hi guanyem tots', han demanat ajuda tant entre els mateixos castellers com a l'Ajuntament perquè se'ls concedeixi un permís especial i una partida pressupostària.

L'objectiu d'aquesta campanya, segons el president de la colla, Ignasi Ballús, és "que la gent ho sàpiga, que es faci sòcia i que el poble i els polítics s'adonin de la situació que tenim". A més, denuncia que "pràcticament no rebem cap ajuda municipal i bàsicament ens hem finançat amb activitats extraordinàries". Destaca, a més, que si no es fes, aquest mateix any ja no es podrien mantenir econòmicament.

Els Castellers de Berga van adquirir el Cine a finals del 2015 amb un contracte de lloguer i es va fer un intercanvi d'activitat amb l'antic propietari. Per part de l'Ajuntament, l'alcaldessa Montse Venturós argumenta "el que no permet la legislació són les activitats extraordinàries que estan incloses en la llei d'espectacles públics", fet pel qual han d'obtenir una llicència extraordinària que exigeix uns requisits tècnics previs que no es podran complir fins que s'hi facin obres.

La proposta de l'Ajuntament

Aquest dijous es hi va haver una reunió entre la colla i l'Ajuntament en què es van tractar tots aquests temes. Segons Venturós, "l'Ajuntament està treballant des de l'àmbit de cultura per tenir un conveni de col·laboració entre ajuntament i castellers perquè entenem que la tasca castellera és imprescindible". L'alcaldessa creu, a més, que és un element cohesionador de les diverses entitats del poble.

Venturós també explica que aquest any l'Ajuntament obre unes convocatòries de subvencions de pública concurrència a les quals es podran acollir els castellers, tot i que també detalla que s'ha de buscar la fórmula correcta perquè els castellers no disposen d'una llicència pròpia d'activitat.

Aquest conveni és una de les reclamacions dels Castellers de Berga, perquè fins avui totes les actuacions i activitats han estat finançades per la colla mateixa.

El Cine com a únic espai viable

Tant els Castellers com l'Ajuntament tenen clar que l'objectiu màxim és que puguin seguir desenvolupant la tasca castellera al Cine Catalunya. Ballús explica que "la via de buscar un altre local la considerem morta perquè no hi ha un lloc millor". Venturós també creu que és l'espai idoni perquè, a més, "aporta una gran revitalització al nucli antic i permet que altres entitats s'afegeixin a les activitats que genera".

Més continguts de