Els Castellers de Vilafranca es coronen en un Sant Fèlix de màxima intensitat

La plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès posa fi a l'esprint estival en cerca de la colla en millor estat de forma

La diada castellera de Sant Fèlix mai no decep els aficionats de les torres humanes. Castells de gamma extra, de deu pisos emmanillats o les més grans estructures sense folrar han estat alguns dels ingredients del plat més fort de la primera meitat de la temporada castellera. Els deu pisos han tornat a ser una de les claus de la diada, però han destacat per sobre de tot les construccions netes com el quatre de nou sense folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls o el dos de vuit net de la Joves. Els Castellers de Vilafranca han estat els més constants i han aconseguit repetir la seva millor exhibició, la que van completar l'any 2015 en la diada de Tots Sants. Els Minyons de Terrassa, molt condicionats per la caiguda del seu primer castell, no han pogut brillar amb la lluentor que s'esperava.

Amb puntualitat suïssa, els Minyons de Terrassa han col·locat els segons del seu primer castell, el tres de deu amb folre i manilles, sobre la pinya a un quart d'una del migdia. Després de coronar-lo per la seva diada de festa major, l'objectiu passava per revalidar el nivell, no obstant, l'estructura ha començat a tremolar abans de col·locar-hi el pis de dosos i ha fet llenya amb l'ascens dels més menuts. S'han sabut refer descarregant el dos de nou amb folre i manilles en el segon torn. Tot i que la torre s'ha entregirat de sobte, instants abans de l'aleta, la canalla malva ha estat valenta i àgil en el descens. Amb algun canvi obligat després de la llenya de primera ronda, els malves han completat sense contratemps el tres de nou folrat. S'han hagut de conformar amb l'altre bàsic de nou, el quatre, per arrodonir la seva actuació i encarar la ronda de pilars en la qual han descarregat l'espadat de set amb folre.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha volgut assegurar el primer castell i ha començat pel quatre de nou amb folre i pilar que va estrenar per partida doble a les diades del Catllar i l'Arboç. Han dominat a la perfecció l'estructura exterior i han alliberat un pilar veterà que ha sabut contenir els moviments durant el descens. Han guardat el plat fort per a la segona ronda. La plaça ha fet silenci en veure els segons del quatre de nou sense folre sobre la pinya. Els castellers han valorat uns segons les mides de l'estructura i quan semblava que el desmuntarien, han decidit fer sonar gralles. Gestionant les forces per aturar cada petit moviment, han dibuixat l'aleta i han iniciat un descens serè tot just quan una de les rengles començava a perdre les mides. La celebració ha estat més que merescuda. No han tingut tanta sort amb el tres de deu emmanillat. Després de veure com se'ls ensorrava un peu, els rosats han hagut de desmuntar el seu intent quan hi col·locaven el pis de sisens. Han encertat fent un pas enrere i atacant un cinc de nou amb folre de postal que han completat sense aparents complicacions. En la ronda de pilar han estrenat el de vuit amb folre i manilles per rubricar una actuació brillant

La primera gran sorpresa de la diada ha arribat de la mà de la Colla Joves Xiquets de Valls, que ha triat la primera ronda per estrenar el dos de vuit sense folre. No era cap secret que els de la camisa vermella l'assajaven amb intensitat i que l'havien completat al seu local fent servir la xarxa de seguretat, però el salt de gegant pel que fa al nivell mostrat durant l'inici de temporada ha deixat castellers i aficionats bocabadats. L'han bastit amb delicadesa extrema i el castell ha semblat fins i tot fàcil fins al moment de l'aleta. A partir d'aquí s'ha transformat per complet i ha estat impossible de contenir en l'inici del descens. Després de la caiguda del seu castell més valuós han buscat asserenar els ànims descarregant el tres de nou amb folre i han optat pel dos de nou emmanillat per completar les seves rondes de castells. Han coronat la construcció amb molta correcció, però en els moments més delicats han hagut de compensar els pesos, ja que s'han decantat sobre una de les rengles durant tot el descens i n'han fet perillar la consecució. Han completat la seva millor actuació de la temporada coronant per segon cop aquesta temporada el pilar de vuit amb folre i manilles. Segur fins al moment de l'aleta, s'ha trencat per la part alta en l'inici del descens.

Els Castellers de Vilafranca han començat la seva actuació apostant pel tres de deu amb folre i manilles. La construcció s'ha erigit de forma impecable, mantenint correctament les mides i aturant el més mínim moviment. Han dibuixat l'aleta enmig d'una eixordadora ovació i han defensat el descens amb mestria. Han seguit alçant el llistó en la segona ronda i han provat per primer cop enguany el dos de vuit sense folre. Han encarat el castell amb decisió i han sabut mantenir la concentració fins a l'últim instant. La torre s'ha coronat amb suficiència, però després de la caiguda de la Joves durant el descens, els verds han estat més conscients que mai de la importància de treballar-la fins al final. La plaça ha celebrat el moment més màgic de l'actuació demanant-ne més. Han buscat trencar el sostre del món dels castells atacant el quatre de deu amb folre i manilles en el tercer torn, però s'ha resistit segurament com a conseqüència del desgast d'una diada que s'ha alentit de forma dràstica a partir de la mitja part. No han renunciat a igualar la millor actuació del seu historial i s'han apuntat un tres de nou amb folre i agulla que ha tornat a encabir l'espadat més tard que mai. Han segellat la seva actuació descarregant per primer cop enguany el pilar de vuit amb folre i manilles.

Minyons de Terrassa: i 3d10fm, 2d9fm, 3d9f, 4d9f, P7f
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4d9fp, 4d9, id 3d10fm, 5d9f, P8fm
Colla Joves Xiquets de Valls: 2d8 c, 3d9f, 2d9fm, P8fm c
Castellers de Vilafranca: 3d10fm, 2d8, i 4d10fm, 3d9fa, P8fm