La Colla Jove de Vilafranca descarta prendre part en els actes oficials de la seva festa major

La junta de l'entitat ho ha fet públic en un comunicat en què al·ludeix a la davallada de resultats i a la disminució d'efectius

Després d'una dura polèmica sobre la participació de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca en els actes de la festa major de la capital de l'Alt Penedès, ha sigut la mateixa formació qui ha volgut posar punt final a aquest serial. Avui la colla ha emès un comunicat en el qual ha fet pública la seva decisió de no prendre part en els actes oficials de la festa, si bé no renuncia a les activitats de caire social i a una exhibició benèfica fora de programa.

La colla ha basat la seva decisió en “la davallada de resultats que s'ha observat des d'inicis de temporada”, quan la colla posava en marxa els motors de nou tot descarregant tres castells de sis pisos a Extremadura i tornava a agafar el bon rumb després d'una aturada d'actuacions a finals del 2016 per la manca del nivell tècnic suficient. El comunicat apunta a “diferents factors interns i externs” que han provocat “un nova disminució del nombre de castellers i castelleres de la colla”. La formació ha preferit descartar la seva participació a les diades de festa major en considerar que “podria no garantir una actuació satisfactòria per a ningú”.

Per entendre el conflicte cal remuntar-se al 4 d'abril, quan Andreu Retamal, un dels administradors de la festa major vilafranquina, explicava en roda de premsa que en l'última reunió de la Comissió de Castells de la Festa Major s'havia arribat a “un compromís d'una certa qualitat castellera” que implicava que la Colla Jove no participaria a les actuacions dels dies 29 i 31 d'agost si no arribava al límit dels castells de set pisos al “maig o com a molt al juny”.

No va trigar a esclatar la polèmica a les xarxes socials i el divendres 7 d'abril va ser el mateix cap de colla de la formació, Albert Hill, qui va aclarir al mitjà digital ‘El món casteller’ que l'anunci dels administradors no s'ajustava a allò que la colla havia transmès. Molt dolgut, el líder dels vilafranquins va afirmar que l'última paraula sobre si finalment actuarien o no por festa major alçant castells de sis pisos seria exclusivament seva.

Les aigües no han baixat tranquil·les aquests mesos i a meitats de juny s'obria de nou la caixa dels trons amb la dimissió de Jesús Bonilla, president de l'entitat, i de Maika Gámiz, relacions públiques. El càrrec de màxim responsable l'agafaria Robert Picot Loran, fins aleshores vicepresident, i la colla remodelaria la junta amb l'entrada d'un substitut i de dos vocals.

La decisió definitiva de no participar als actes oficials de la festa major de Vilafranca del Penedès arriba després que aquest cap de setmana la colla renunciés a actuar a Sant Andreu de Llavaneres, segons va explicar el mateix Ajuntament de la població del Maresme al seu perfil de Facebook, a causa de les lesions patides pels més petits de la colla en la llenya del dos de sis del 8 de juliol a l'Hospitalet de Llobregat, una caiguda que va obligar a finalitzar prematurament l'exhibició.

Cal destacar que si bé la Jove només ha provat quatre estructures diferents del nivell de sis i de la gamma alta de sis, i no ha assolit encara cap estructura de set pisos a plaça, i només ha fet llenya dos cops en el que va de temporada. Enguany, la prudència els ha fet desmuntar un alt percentatge de construccions.