La Colla Vella i els Xiquets de Tarragona fan història a Santa Tecla

La Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Xiquets de Tarragona han completat avui la millor actuació de la seva història a la plaça de la Font de Tarragona

Avui s'ha viscut a la plaça de la Font de Tarragona una de les millors diades de la temporada en motiu de la festa major de Santa Tecla. La diada del primer diumenge de festes ha deixat dotze castells de gamma extra, entre els quals s'hi compten dos tresos de deu amb folre i manilles carregats, dos castells sense folre i tres pilars de vuit amb folre i manilles. 

La primera ronda ha deixat quatre castells de gamma extra carregats

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha iniciat l'actuació d'avui carregant el quatre de nou amb folre i agulla després d'un primer peu desmuntat. Els rosats, que enguany havien descarregat ja quatre vegades aquesta estructura després d'haver-la recuperat l'any passat, ha vist com a partir de la sortida de l'enxaneta l'estructura del quatre començava a tancar-se sobre el pilar i com aquest, finalment, es regirava quedant en carregat, però anotant el primer castell de gamma extra de la jornada. 

En segon lloc, han actuat els Xiquets de Tarragona, que s'enfrontaven avui a una diada de màxims, amb l'objectiu d'intentar dos gammes extra en una mateixa diada per primera vegada a la seva història. Els ratllats han començat doncs amb el dos de nou amb folre i manilles. Tot i alguna rebrincada al pis de manilles, gràcies al paper determinant de la canalla, àgil i decidida, els matalassers han aconseguit carregar el dos emmanillat, que s'ha acabat enfonsant per l'encaix dels quarts amb les manilles. 

La Colla Jove Xiquets de Tarragona, que avui no ha tingut el seu dia, arribava a la plaça de la Font amb el repte d'intentar-hi per primera vegada el tres de deu amb folre i manilles. Els del Cós del Bou han començat la seva actuació intentant el cinc de nou amb folre, castell insígnia de la colla, que va suposar la seva entrada a la gamma extra. Malgrat portar catorze cincs de nou descarregats consecutius, avui l'estructura del tres ha estat moguda i el castell ha estat patint des de la carregada a causa dels nervis. Així, gràcies a la velocitat de la canalla i l'esforç de tota la colla, el castell s'ha acabat coronant, però ha quedat en carregat. 

A continuació, els Castellers de Vilafranca, que ja havien anunciat que perseguien els mateixos objectius que al passat Sant Fèlix, han anat a per totes i aquesta vegada han iniciat la seva actuació carregant el tres de deu amb folre i manilles, el primer intentat i carregat mai a la plaça de la Font de Tarragona. L'estructura, que s'ha aixecat de manera estable amb un bon encaix entre les manilles i els quarts, ha començat a desfigurar-se a la sortida de dosos i s'ha acabat trencant per la part superior del castell. 

Una segona ronda marcada per la determinació

Les caigudes de la primera ronda no han condicionat, però, els castells que les colles volien dur a plaça a segona ronda. Les colles han perseguit els seus màxims i la Colla Vella l'ha iniciat intentant el quatre de nou sense folre, que va descarregar per primera vegada a la seva història a la passada diada de Sant Fèlix. Després de desmuntar-ne dues vegades el peu, la colla ha decidit desmuntar-ne l'intent per la tendència de l'estructura a tancar-se, i han preferit esperar a la quarta ronda.

Els Xiquets de Tarragona tampoc s'han fet enrere després de la caiguda dels dos emmanillat i han seguit el seu objectiu d'intentar el cinc de nou amb folre, un castell que mai havien aconseguit carregar en cap dels tres intents dels darrers tres anys. Després d'un peu desmuntat, i malgrat que el tres i el dos s'han anat estirant durant la carregada, els Xiquets han treballat dur i han aconseguit carregar per primera vegada a la seva història el cinc de nou amb folre, desfermant-se l'eufòria entre els de la camisa ratllada, que s'han convertit en la sisena colla del món casteller que fa aquest castell. 

Així, a segona ronda ha arribat el gran moment de la diada per a la Colla Jove de Tarragona: l'hora del tres de deu amb folre i manilles. Després de la caiguda del cinc, la colla ha hagut de fer alguns canvis a l'estructura del tres, però els de la camisa lila han decidit afrontar-lo igualment a plaça d'acord amb els objectius que la colla tenia per a la diada d'avui. Després d'un ensurt al pis de setens, el castell ha cedit per la sotragada rebuda i s'ha enfonsat pel pis de quints quan la canalla ja es trobava a l'alçada de setens, tot i que el folre i les manilles estaven ferms. La Jove ha vist així com el somni del tres de deu a la plaça de la Font s'esvaïa avui dels seus plans, però el fet d'haver pogut arribar a portar el volum de camises que ha acudit a plaça i d'haver pogut tornar a intentar el monstre dels castells a casa seva és mostra de la feina i l'evolució que la colla està realitzant.

Els Castellers de Vilafranca, finalment, han tancat aquesta segona ronda amb el tres de nou amb folre i agulla, que enguany han descarregat ja en quatre ocasions. Després d'un peu desmuntat, l'estructura s'ha mostrat estable i la canalla decidida, i s'ha descarregat amb solvència, tot i alguna rebrincada del tres, i demostrant que aquest castell i el seu pilar són un dels punts forts dels verds. Aquest ha estat, a més, el primer castell de gamma extra descarregat de la jornada.

La culminació de la feina ben feta

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha utilitzat la tercera ronda per tornar a intentar el quatre de nou sense folre. Marcat per una pujada pausada i calmada per no fer patir el tronc, i pel seny i la sang freda dels seus castellers, els de la camisa rosada han tornat a descarregar el quatre de nou sense folre, tot just tres setmanes després de descarregar-lo per primera vegada a la seva història el passat Sant Fèlix. Tot i haver-se deformat una mica al final, l'eufòria s'ha desfermat a plaça després que la colla vallenca ha aconseguit domar de nou el castell net.

 

Els Xiquets de Tarragona, per la seva banda, han volgut arrodonir la millor diada de la seva història descarregant un tres de nou amb folre, que tot i haver hagut de treballar al pis de terços, s'ha acabat descarregant amb solvència. Però la gesta dels matalassers no s'ha acabat aquí, sinó que han posat fi a la seva actuació carregant, també per primera vegada, el pilar de vuit amb folre i manilles, completant una actuació històrica amb tres gammes extra.   

La Jove de Tarragona no ha aconseguit avui recuperar-se de les caigudes del cinc folrat i el tres de deu, i després d'un intent desmuntat de quatre de nou amb folre a la tercera ronda i d'un altre intent a quarta ronda del mateix castell que ha acabat fent llenya, ha decidit deixar passar la cinquena ronda de millora i ha tancat la seva actuació amb un pilar de cinc. Avui no ha estat un bon dia pels de la camisa lila, que tot i la feina feta, han vist com els nervis els jugaven una mala passada. 

Si llegim la diada de Santa Tecla en clau local, avui els grans triomfadors de la jornada han estat els Xiquets de Tarragona, que han sortit de la plaça de la Font havent signat la millor actuació de la seva història.

El duel final entre Vilafranca i la Vella

Els Castellers de Vilafranca, després d'un intent desmuntat del dos de vuit sense folre a la tercera ronda, han fet ús de la quarta per tornar-lo a intentar davant el silenci absolut de la plaça de la Font. Aquesta vegada, els verds han aconseguit coronar el dos, tot i que a la descarregada s'ha girat al pis de terços i ha acabat caient, repetint exactament l'actuació de Sant Fèlix. La colla vilafranquina a la ronda de pilars s'ha apuntat el pilar de vuit amb folre i manilles, afegint emoció al duel amb la Colla Vella, que està sumant enguany uns resultats inigualables a la seva història. 

Els de Valls han tocat la glòria a la quarta ronda, quan han carregat per primera vegada aquesta temporada, i per tercera vegada a la seva història, el tres de deu amb folre i manilles, on sembla que és la seva ciutat talismà pel que fa al monstre dels castells. La Vella ha perseguit aquest castell incansablement fins tornar-lo a carregar de nou, gràcies a la velocitat de la colla, el cap fred dels seus castellers i el gran treball al folre i les manilles, que han permès que la colla vallenca aconseguís carregar aquest castell, i completi així una actuació històrica on ha fet estructures amb agulla, sense folre i amb manilles, demostrant l'alt nivell en què es troba en un ampli ventall d'estructures.  

 Finalment, a la ronda de pilars, la Colla Vella ha carregat el pilar de vuit amb folre i manilles. Per tant, segons la taula de puntuacions del Concurs de Castells de Tarragona, en descarregar els verds el seu espadat final, passarien per davant dels rosats a nivell de punts sumats globals a l'actuació.

 

Diada del primer diumenge de Santa Tecla:

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4d9fa c, id4d9sf, 4d9sf, 3d10fm c, pd8fm c

Xiquets de Tarragona: 2d9fm c, 5d9f c, 3d9f, pd8fm c

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5d9f c, i3d10fm, id 4d9f, i4d9f, p5

Castellers de Vilafranca: 3d10fm c, 3d9fa, id2d8sf, 2d8sf c, pd8fm