Creix la pressió amb l'arribada dels castells de nou pisos

La jornada de dissabte reparteix llums i ombres a les colles castelleres

La Colla Jove Xiquets de Tarragona va obrir dissabte el pot dels castells de nou pisos. Els tarragonins van descarregar el seu primer tres de nou amb folre de la temporada al castell de Montjuïc de Barcelona. La jornada va ser més irregular del que es podia esperar; a Valls, la Colla Joves va tornar a ensopegar amb el tres de nou amb folre, els Moixiganguers d'Igualada no van poder completar el tres de vuit i colles com els Castellers de Sants i els de Vilafranca van haver de rebaixar el seu nivell per consolidar els castells aconseguits sense arriscar-se més del compte.

Montjuïc es va afegir dissabte a la llista d’indrets on s’han coronat castells de nou pisos, ni més ni menys que el vint-i-quatrè a la ciutat de Barcelona. L'aniversari dels Castellers del Poble Sec va ser tota una festa. Els organitzadors van poder assolir el cinc de set i el quatre amb el pilar i els Castellers de Madrid, convidats d'excepció, es van lluir descarregant el dos de sis i el quatre amb agulla. La nota destacable va ser l'actuació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Amb un calendari molt marcat, els tarragonins s’havien permès fins al moment un ritme més tranquil que el de la resta de les formacions del capdavant del món casteller; dedicats a consolidar les estructures de la gamma alta de vuit, havien deixat de banda els castells de nou pisos. A Barcelona van trobar el moment de fer l’esperat salt. Van completar el tres en el segon torn i el van acompanyar amb el cinc de vuit i el quatre amb el pilar. La llenya recent dels Castellers de Sants provant el dos de vuit amb folre va fer que descartessin passar del quatre de vuit.

A pocs dies de la revetlla de Sant Joan, la Colla Joves Xiquets de Valls va voler completar la feina que va començar la setmana passada a Barcelona. Conscients del potencial exhibit les últimes setmanes, van voler descarregar per primer cop el tres de nou amb folre però la sort els va tornar a girar l’esquena. Van haver de desmuntar el castell en el seu primer intent i en el segon va acabar fent llenya just en l'instant en què feien l'aleta. Només la ‘foto finish’ va poder exercir de jutge. La colla va considerar el tres carregat tot i que l’estructura ja estava desfigurant-se en el moment definitiu i algun casteller havia perdut fins i tot el contacte amb un dels peus. Tot i l’entrebanc, van poder descarregar el dos de vuit folrat i el tres amb el pilar. Van resoldre l'actuació amb el pilar de set.

Els Moixiganguers s’havien plantat a la plaça del pati amb la intenció de treure’s l’espina clavada a Sant Quintí de Mediona. Després de diverses temporades d’una projecció exemplar, l’intent de tres de vuit era una taca incòmode en el seu historial, però l’accident es va tornar a repetir i van fer llenya. Es van haver de conformar amb el quatre de vuit que havien descarregat a la primera ronda. El ‘carro gros’ també va ser la millor consecució dels Castellers de Barcelona una setmana després de provar l’assalt als castells de nou pisos. Lluny del seu millor estat de forma, els Nens del Vendrell van exhibir una actuació segura amb tres construccions de la gamma alta de set. Un cop acabada l’actuació, la Colla Joves Xiquets de Valls va aprofitar la cita per fer una prova de dos de nou amb folre i manilles, que van alçar fins al pis de quarts.

Si una colla és conscient de la conveniència de no caure aquest any és la dels Castellers de Vilafranca. Després d'un inici irregular, els verds es van dedicar dissabte a rodar les estructures bàsiques. Van descarregar el tres i el quatre de vuit i van afegir el dos de vuit folrat al seu ventall.

Aniversari dels Castellers del Poble Sec
Castellers del Poble Sec: 4d7, 5d7, 4d7a, V5
Castellers de Sants: 3d7, 4d8, 4d7a, V5
Colla Castellera de Madrid: 3d6, 2d6, 4d6a, 2 P4
Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5d8, 3d9f, 4d8a, V5

Diada del Pati
Nens del Vendrell: 3d7, 4d7a, 4d7, P5
Colla Joves Xiquets de Valls: id 3d9f, 3d9f c, 2d8f, 3d8p, P7f, 6 P4
Moixiganguers d’Igualada: 4d8, i 3d8, 3d7, 4d7a, P5
Castellers de Barcelona: 4d8, 2d7, 7d7, 2 P5

Nit dels Xarel·los
Castellers de Vilafranca: 4 P4, 7d7, 3d8, 2d8f, 4d8, P6