Cultura 09/05/2015

Deu punts imprescindibles per entendre el món casteller

T'ajudem a comprendre el fet casteller descobrint les respostes a algunes de les qüestions més habituals entre el públic novell d'una diada castellera

Efren Garcia
3 min
Castellers de Sants celebrant el 2 de 9 amb folre i manilles MANOLO GARCIA / ARA

A l'Ara comencem una nova temporada castellera amb més ganes que mai. Aquest any estrenem un espai web especialitzat i incrementarem notablement el contingut dedicat a la tradició d'alçar torres humanes. Però no tothom coneix en profunditat el fet casteller. Si és el vostre cas pot ser us anirà bé el nostre recull amb els deu punts clau que us ajudaran a entendre aquesta activitat.

Els castells són segurs

Contra el que pugui semblar, els castells són més espectaculars que perillosos. El nombre de caigudes s'ha retallat radicalment en els darrers anys fins a situar-se en un 3% de les construccions que s'alcen durant l'any. Segons dades recollides per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, hi ha més risc de patir una lesió greu practicant qualsevol esport habitual que fent castells. El risc de lesió en la canalla es situa prop de la meitat del que impliquen els jocs al pati d'una escola.

Amb l'aval de més de 200 anys d'història

S'entén per castells l'activitat d'alçar torres humanes deslligada dels balls litúrgics originaris. La versió més acceptada per totes les parts diu que els castells provenen dels balls de valencians que es realitzaven entorn a les processons religioses. Les primeres referències del fet casteller es troben al segle XVIII al camp de Tarragona. És a partir d'aquest moment quan es comença a fer servir la paraula 'castell' per diferenciar-los del Ball de Valencians.

Les colles són entitats obertes i integradores

Les formacions castelleres necessiten una gran massa social per fer efectiva la seva activitat. Com més alt és el castell més gent cal a la pinya per garantir-ne la seguretat. Els castellers acostumen a ser oberts i extravertits i estan molt acostumats a acollir nous companys. Des del 2010, a més, moltes formacions participen al projecte "Tots junts fem colla" que serveix per apropar els estrangers nouvinguts al món casteller.

Cada colla està composada d'una doble jerarquia

Les formacions castelleres es composen de dues juntes per organitzar la seva activitat: la junta tècnica i la junta social. La junta tècnica s'encarrega de la preparació i organització dels castells mentre que la junta social tracta i coordina la resta de qüestions relacionades amb el dia a dia de la colla com pot ser el finançament o la promoció d'activitats socials.

Hi ha un lloc per a tothom però ningú no és imprescindible

La naturalesa d'aquesta tradició fa que calgui persones de totes mides i condicions per alçar castells. Des del casteller més lleuger i prim al més gras i fort, tothom pot trobar la seva posició dins la pinya o al tronc del castell. La gran quantitat d'activitats socials que s'organitzen al voltant de les colles fan que fins i tot aquell qui no pot fer un esforç físic pugui realitzar alguna tasca útil per al col·lectiu.

La pinya és tant important com el tronc o la canalla

Un castell es composa de tres parts ben diferenciades, la pinya, el tronc i el pom de dalt; i sense alguna d'elles, aquest no queda complert. Si bé la part més visible és la que s'alça per sobre de la pinya, sense grans bases no podríem veure els grans castells que es proven a l'actualitat. A part de dotar la construcció d'un matalàs de seguretat que l'envolta, també exerceix pressió per reduir el pes del castell.

El contacte físic és habitual i sense mala intenció

Des de la pinya fins al tronc, el contacte físic entre els castellers és normal i necessari. La base de les construccions s'ha de mantenir el més compacte possible i això fa que pugui esdevenir claustrofòbica quan no s'hi està acostumat. Cal estar atents i seguir les indicacions dels castellers.

Cada posició d'un castell està estudiada i organitzada

Encara que la pinya d'un castell pugui semblar un lloc caòtic, cada posició està estudiada per fer-la el més eficient possible. El cap de pinyes organitza les bases abans de cada actuació col·locant cada membre al lloc oportú. Els planells que es fan servir en la seva preparació son organigrames detallats on es representa cada un dels castellers que composen la pinya.

La pràctica castellera és molt barata, a vegades fins i tot gratuïta

La major part de les colles castelleres de Catalunya no cobren quotes als seus membres o ho fan a un preu molt reduït. Tot i que l'activitat castellera suposa nombroses despeses (autocars, assegurances, ambulàncies, locals…) les colles acostumen a buscar altres formes de finançament. El casteller només s'ha de comprar la seva faixa i la indumentària adient per fer castells.

Si entres a pinya, ajup el cap!

La pinya d'un castell n'és un dels elements de seguretat passiva més importants però perquè aquesta sigui eficient cal seguir les instruccions dels castellers que la composen. És molt important col·locar-se a un lloc adient en funció a l'alçada de cada persona i no aixecar el cap fins que el castell no hagi acabat. Des de la pinya podem viure totes les sensacions en primera persona però si el que volem és veure el castell és millor fer-ho des de fora.

stats