Dues colles se sumen a la cursa dels nou pisos

Els rosats i els verds dominen el tres folrat però el quatre es fa pagar car

¿Ha arribat el moment dels castells de nou pisos? Tot i que una part del món casteller reclama més velocitat en un inici de curs lent, sembla evident que a les colles no els aniria malament una temporada més relaxada. La consecució del tres de nou amb folre diumenge passat per part dels Minyons de Terrassa ha fet que aquest cap de setmana s’hagi obert la veda per a la caça major. Tant la Colla Vella dels Xiquets de Valls com els Castellers de Vilafranca han completat el tres folrat, però els seus entrebancs amb el quatre fan pensar que potser no és un bon moment per precipitar-se. Els vallencs van fer llenya després de l’aleta mentre que els vilafranquins van desmuntar-lo en dues ocasions.

La Colla Vella va actuar dissabte en la diada de Sant Isidre i, si és veritat que ningú no esperava veure’ls caure en aquest punt del calendari, també cal destacar que la seva aposta era de primer nivell. Els rosats pretenien estrenar quatre construccions d’una sola tacada, els dos castells bàsics de nou pisos, el quatre de vuit amb el pilar i l’espadat de sis. Els nervis a l'hora d'alçar el quatre, i un folre poc consolidat, van impedir el ple absolut, però els seus resultats els tornen a situar sota els focus mediàtics. Al seu costat els Xiquets de Reus van estrenar el quatre de vuit. A la mateixa plaça, tant els Castellers de Lleida com els Xiquets de Tarragona, que van desmuntar el tres, van dominar les construccions de la gamma alta de set.

Si una colla despertava expectació diumenge aquesta era la dels Castellers de Vilafranca. Després de la complicada temporada que van patir l’any passat, es plantejaven igualar la jugada dels vallencs atacant el tres i el quatre folrats. Van començar amb un tres nerviós a diversos nivells però amb prou control i experiència com per dominar-lo en els moments més delicats. El quatre, en canvi, es va resistir dos cops. Els verds no van trobar la fórmula per solidificar el folre i tant els terços com els pisos superiors van mostrar-se incòmodes en tot moment. Van acabar ajornant el castell de nou pisos per descarregar el quatre de vuit, però la tensió acumulada els va passar una mala jugada i la canalla va acabar desfent la construcció més senzilla, el dos de set amb el qual volien acabar la seva exhibició.

La renúncia de la Colla Jove de Vilafranca a participar en la diada de les Fires de Maig va fer que els Xicots i els Castellers respectessin els seus torns mútuament tot i que el format de la cita, ‘a l’antiga’, no ho establia. Els Xicots van aprofitar la jornada per descarregar el seu primer quatre de vuit de l’any.

Ja fora de la zona tradicional, la Colla Jove Xiquets de Tarragona va explotar la seva visita a Girona per estrenar el cinc de vuit. Els seus amfitrions, els Marrecs de Salt, van segellar la primera tripleta de construccions de vuit pisos de l’any, amb l’estrena del quatre i del dos folrat. Els Xics de Granollers i els Sagals d’Osona van treure de l’armari el dos de set.

Aquest cap de setmana s’ha materialitzat un gran nombre d’estrenes. Diumenge els Moixiganguers d’Igualada, els Castellers de Sant Cugat i els Nens del Vendrell van completar el tres de vuit a Manresa, a Sant Boi i Barcelona, respectivament; els vendrellencs van estrenar també el dos i el cinc de set. Els Capgrossos de Mataró van afegir el pilar de sis al seu ventall en la diada de l’aniversari dels Castellers de la Vila de Gràcia. Els Castellers de Cornellà van apuntar-se el quatre de set amb agulla a Sant Boi i, dissabte, els Esperxats van sumar el seu primer tres de l’any.