Eduard Valls: "Un dels objectius que tenim és poder fer el 5d8 i el 3d9f fora de casa"

Entrevista a Eduard Valls, cocap de colla dels Xiquets de Reus

El cap de setmana llarg estava marcat, principalment, per l'actuació de Sant Joan a la  plaça  del Blat amb els primers intents de gamma extra de la temporada. Els Xiquets de Reus, però, es van situar al centre del món casteller dissabte quan van descarregar el primer  3d9f  de la temporada, el més matiner de la seva història, donant continuïtat al bon inici d'any amb els castells bàsics de vuit i el  2d8f . Els de la camisa avellana, per tant, es confirmen com una de les bones  notícies  dels primers mesos de temporada, en els quals força colles estant duent un ritme més tranquil. En parlem amb Eduard Valls,  cocap  de colla dels Xiquets de Reus en un càrrec que comparteix amb Maria Alegret.

Aquest dissabte heu descarregat el vostre  3d9f més matiner. Era un objectiu que ja teníeu pensat des d'inici de temporada?

Quan vam fer la presentació de la tècnica vam fer una planificació d'objectius en funció de la gent que poguéssim tenir a assaig i actuació. Era una opció, la de poder arribar fins aquí. Si et soc sincer, i parlant en nom meu, realment no ens havíem plantejat arribar aquí amb les garanties que ho hem fet. És cert que el  3d9f  el vam fer l'any passat i es podria dir que amb força solvència, però aquesta temporada és un tres nou amb moltes estrenes i canvis de posició.

¿Li dona un valor afegit el fet d'haver-lo pogut fer amb aquests canvis?

Sí, tot i que aquests canvis els hem fet per equilibrar alçades i pesos. Fins ara  portàvem un temps  amb uns castells una mica descompensats, encara que el folre ho treballava excel·lent. El fet d'alleugerir-los i compensar potser ha fet que el folre treballés més còmode amb menys nombre d'efectius a assaig.

¿Us va arribar a sorprendre la seguretat amb la qual vau descarregar el  3d9f?

Totes les proves  a assaig eren bones i els  3d8  a plaça funcionaven molt bé. Sí que és cert que en ser el primer sempre hi ha un punt de nervi. Fent broma deia en una entrevista al '3 rondes' que era un  dels millors   3d8  que havíem fet, perquè la sensació a dalt era d'un castell de vuit pel que fa a mides, tempos, reaccions de la gent. No hi va haver aquest punt de nervi que a vegades hi ha.

Aquest any ja portàveu dos  2d8f, més el tercer que vau fer dissabte. ¿Aquest rodatge en el folre us ha ajudat de cara al  3d9f?

Precisament això ho parlàvem amb l'equip de pinyes, que potser el folre del  3d9f  no l'havíem treballat però el fet d'assajar el  2d8f  i posar-hi dosos o acotxador et porta que la gent estigui molt més rodada a folre; tant a dalt com a la gent que porta peu i sap treballar i patir. La sensació és que pràcticament no va patir ningú dissabte.

En una temporada en la qual força colles han patit una davallada de gent, ¿vosaltres heu pogut mantenir el gruix de camises?

Més que perdre o guanyar gent, el fet de canviar la tècnica crec que fa que a totes les colles la gent vulgui saber com anirà i s'hi anima. Suposo que haver agafat això i veure que les coses anaven sortint ha fet que la gent no marxés.   que és veritat que ens falten camises.  Tant  de bo que aquest dissabte haguéssim fet el  3d9f  amb 300 persones i no les 260 que érem. És cert que als assajos de dimarts falta gent i els divendres no som els que ens agradaria. El fet que nosaltres ara  hàgim  fet el  3d9f  i tots els castells de vuit, mentre que altres colles  estan  tenint més dificultat, posa encara més en valor la feina que estem fent. Els castells són molt difícils i a vegades crec que la gent ho perd de vista. Tot i això, els èxits també ens posen més pressió perquè cada vegada som més a prop de la caiguda i ho comentem a la tècnica.

Ara torneu a actuar aquest dissabte a casa, però en solitari, i després teniu una setmana de vacances. Quan us plantegeu repetir el  3d9f?

Ja vam dir que el que volem és créixer a nivell de  camises i, si la gent respon, podrem  anar movent els castells, ja que un dels objectius que tenim és poder fer el  5d8  i el 3d9f  fora de casa. Som realistes i sabem el  que  costa moure la gent. El  5d8  el tenim assajat però no acabem de trobar la fórmula. Ens falta canalla i encara estem buscant els encaixos per trobar dos poms amb solvència. Tant de bo poguéssim repetir el  3d9f  al juliol. Tenim  dues  diades importants, com el Catllar, que és com la nostra segona plaça, ja que és on vam estrenar el  2d8f  i el  Pd6 . Ens agradaria molt poder portar un castell important allà, com també a la festa major de Santa Anna, que és el nostre barri. Veurem si la gent respon.

A partir d'aquí sempre es busquen nous objectius. L'any passat no vau poder revalidar el  Pd6 i encara us queda l'espina del  4d9f, que no heu descarregat mai. Són objectius per a aquest any?

Ens agradaria molt recuperar el pilar i la idea és començar-lo a assajar amb garanties quan tinguem canalla. És un castell que desgasta molt a nivell d'estructura. El vam poder fer i amb algun canvi de segon, quarta i acotxador, però ens volem esperar a tenir una canalla preparada i que vegin que els castells a assaig poden caure. La nostra màxima és la de nou caure, però sí que ens agradaria que arribés aquest any i si no treballar-lo de cara a l'any vinent. Pel que fa al  4d9f, s'assaja quan tens molta gent a assaig, i si aquests van venint per assajar el  3d9f i el 5d8 i les coses van sortint esperem que ens vagin acompanyant i augmentant les camises. Hem fet proves i des d'inici de temporada hi anem jugant i creiem que, si va bé la temporada, el podem afrontar de cara a final d'any.