La Generalitat Valenciana se suma a la promoció i difusió de les muixerangues

L'Institut Valencià de Cultura aportarà 45.000 euros a la Federació Coordinadora de Muixerangues

Igual que el món casteller ha anat fent passos endavant i creixent per tenir més reconeixement, les muixerangues també estan fent el seu camí per ser més conegudes al seu territori. L'últim avenç ha estat el conveni signat amb la Generalitat Valenciana, pel qual l'Institut Valencià de Cultura aportarà 45.000 euros a la Federació Coordinadora de Muixerangues. Aquesta dotació econòmica, per tant, anirà destinada principalment a la promoció i difusió de les muixerangues.

La Federació Coordinadora de Muixerangues va néixer el gener del 2018 i des de llavors s'han fet diverses accions per donar a conèixer la seva activitat. S'han organitzat jornades de treball, internes i externes, i s'ha col·laborat en el documental 'Tocant el cel. Les muixerangues valencianes'. Tot això els va portar a rebre el premi a l'Ús Social del Valencià, atorgat per Escola Valenciana.

Actualment la Federació compta amb 23 colles, a l'espera que se n'acabi d'incorporar alguna que falta per fer-ho. En total les absents són tres o quatre; algunes perquè són de creació recent, però també n'hi ha de tradicionals. Malgrat aquests avenços, el president de la Federació, Enric Sorribes, destaca que "la principal feina és que es reconeguin les muixerangues", ja que en moltes ocasions encara se les confon amb els castells.

Alhora, la Federació segueix treballant per crear una assegurança comuna per a totes les colles i s'espera que aviat es pugui anunciar un acord. Altres accions que han de tirar endavant són la creació d'un vocabulari muixeranguer per part de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, així com una exposició al Museu Valencià d'Etnologia i un catàleg de figures, de les quals Sorribes detalla: "Les nostres són molt més dinàmiques que les castelleres i això provoca que hi hagi diferents maneres de muntar-les".