Ara Castells 17/06/2015

Igualada es reivindica com a plaça castellera

Un treball audiovisual recull el testimoni de diversos castellers històrics que repassen la trajectòria de la ciutat com a enclavament casteller de referència

Ara
2 min
Un recull de testimonis posa en valor Igualada com a plaça castellera. MOIXIGANGUERS D'IGUALADA

BarcelonaEn motiu del seu vintè aniversari, els Moixiganguers d'Igualada presenten el proper dissabte 20 de juny un recull de testimonis audiovisuals amb la intenció de posar en valor la trajectòria d'una plaça castellera que ha mantingut una important rellevància des de la primera meitat del segle XIX, amb les Moixigangues de la ciutat, fins a dia d'avui, amb la seva propia colla castellera i la constant presència de formacions de renom.

El treball, ‘Història d'una plaça, de la Moixiganga als Moixiganguers’, que dissabte es projectarà per primer cop a l'Espai Cívic Centre d'Igualada, recull en clau interna el testimoni de sis veterans castellers d'algunes de les formacions més històriques com ho són els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell.

Segons Jordi Còdol, un dels impulsors de la peça, “es tracta d'una mirada molt igualadina”. La idea, que va sorgir lligada al vintè aniversari dels Moixiganguers d'Igualada, ha estat elaborada per diferents membres de la colla relacionats amb el món de la comunicació audiovisual. “Vam creure que no tenia molt de sentit parlar de la història d'una colla de només 20 anys però sí que en tenia parlar del valor de la nostra plaça castellera”. Còdol recorda que “des de principis de segle XX, a Igualada venen totes les colles punteres” i per això van decidir fer un recull de testimonis d'històrics castelleres de les formacions més representatives.

Francesc Piñas, membre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Marcel·lí Guixens, dels Nens del Vendrell, Lluís Lirón i Josep Maria Pallarès, de la Colla Joves Xiquets de Valls, i Eloi Miralles i Josep Galofré, dels Castellers de Vilafranca, aporten les seves visions per construir un recorregut històric que recorda fites com el primer dos de set de la història dels vilafranquins, assolit a Igualada el 1969 abans de la diada de Sant Fèlix, o el quatre de vuit protagonitzat pels Nens del Vendrell.

Per arrodonir el document, els Moixiganguers han comptat també amb la col·laboració de dues grans figures igualadines, Daniel Vilarrúbias, historiador especialitzat en patrimoni festiu, i Marcel·lí J. Valls, un dels fundadors dels Moixiganguers i dinamitzador casteller de la ciutat.

A banda de fer un interessant treball a través del recull de testimonis castellers, l'audiovisual recupera vídeos i fotos històriques. “Amb aquest documental volem posicionar-nos entre les places amb trajectòria castellera” afirma Jordi Còdol, que signa l'obra conjuntament amb Helena Aparisi, M. Antònia Bisbal i Ricard Segura, tots ells membres de la formació de la camisa morada.

stats