La Joves s'emmanilla a Igualada

La festa major de la capital de l'Anoia celebra la seva millor actuació castellera amb tres colles exercitant-se al seu màxim nivell

La plaça de l'Ajuntament d'Igualada ha vist aquest diumenge el primer castell emmanillat del seu historial. La Colla Joves Xiquets de Vall ha regalat a la ciutat un espectacular dos de nou amb folre i manilles però no ha pogut completar la seva feina i ha patit dues inoportunes caigudes. La cita ha estat encarada com una diada de màxims per part de les tres formacions i això ha fet possible que els Moixiganguers d'Igualada completessin la tripleta de castells de vuit pisos per primer cop en la seva festa major i que els Xiquets de Reus s'apuntessin el seu segon quatre de vuit amb agulla carregat i el primer cinc de vuit de la temporada.

A només tres dies de la diada de Sant Fèlix, ha sorprès molt positivament el valor de la Colla Joves Xiquets de Valls, que s'ha desplaçat fins a l'Anoia amb la intenció d'atacar, com a mínim, un castell de gamma extra. Els vallencs han començat la seva actuació descarregant amb comoditat un tres de nou amb folre destinat a transformar-se en castell de gamma extra, ja sigui pel camí dels deu pisos o col·locant-hi un pilar al mig. Han deixat per a la segona ronda el dos de nou amb folre i manilles, el primer que la colla intentava aquesta temporada. La torre s'ha alçat sense gaires complicacions fins a l'hora de col·locar-hi l'acotxador, però en el moments més importants les sotragades l'han anat desgastant. Tot i poder-hi dibuixar l'aleta, la defensa aferrissada durant el descens ha estat insuficient i el castell ha acabat cedint quan es disposaven a treure el pis de dosos. La colla ha reformulat la diada amb el quatre de vuit amb el pilar però contra tot pronòstic el castell ha acabat fent llenya abans d'alliberar l'espadat i han hagut de recórrer al quatre de vuit per arrodonir la seva exhibició.

Després de tenir unes quantes ensopegades en la seva diada de festa major els últims anys, els Moixiganguers d'Igualada podran celebrar aquesta temporada la seva actuació tal com toca. La colla local arribava a la cita en el millor estat de forma, després d'haver completat la tripleta de castells de vuit –tres i quatre de vuit més dos de vuit folrat– en dues ocasions. Han decidit començar la seva exhibició amb el dos de vuit amb folre i han demostrat que li tenen la mida presa. En segona ronda han encarat el seu repte més important, el tres de vuit, un castell que tot i ja haver descarregat en 11 ocasions, segueix posant en dificultats els de la camisa morada. L'han encarat amb la màxima concentració i han cuidat cada detall per dur-lo a bon port amb una execució magnífica. Els Moixiganguers descarregaven per primer cop el tres en la seva festa major i arrodonien la fita en completar el quatre de vuit.

Després de 20 anys de la seva última participació en la festa major igualadina, els Xiquets de Reus han demostrat el màxim respecte cap a aquesta actuació en encarar-la amb tots els seus castells de gala. Han deixat clares les seves pretensions en atacar el quatre de vuit amb el pilar en la primera ronda, just un mes després de coronar-lo per primer cop en la seva història. L'han alçat amb agilitat durant l'ascens del quatre però amb gran delicadesa en el moment de desmuntar l'estructura exterior i d'alliberar el pilar. Pis per pis, han anat deixant sol l'espadat, però aquesta lentitud ha pogut desgastar els seus components que han acabat arronsant-se quan tocava buscar la descarregada. No s'han fet enrere en cap moment i han optat per l'estrena del cinc de vuit en el segon torn i per l'atac al dos folrat en el tercer. Els dos castells han estat executats amb gran veterania i, tot mostrar algun lleu problema de quadratura, s'han pogut descarregar sense complicacions.

La ronda de pilars s'ha vist afectada per les circumstàncies de l'actuació. La Colla Joves Xiquets de Valls ha descartat la possibilitat d'atacar el segon gamma extra del dia i ha rebaixat el seu pilar fins als sis pisos. Els Xiquets de Reus, que volien arrodonir una cita majúscula amb l'espadat de set amb folre, han hagut de renunciar-hi perquè el fort sol que ha castigat la plaça durant tota l'actuació, i la durada de la diada, ha fet que un dels membres del pilar es trobés indisposat. Han acabat la seva actuació alçant un espadat de cinc pisos, simultani als dels Moixiganguers, un de cinc i quatre de quatre.

Moixiganguers d'Igualada: 2d8f, 3d8, 4d8, P5, 4 P4
Colla Joves Xiquets de Valls: 3d9f, 2d9fm c, i 4d8p, 4d8, P6
Xiquets de Reus: 4d8p c, 5d8, 2d8f, P5