Poden els Minyons acabar els primers del rànquing casteller?

Avaluem les darreres actuacions de l'any de la colla egarenca, el seu estat de forma i els castells que treballen per fer sonar la campanada

Qualsevol casteller o aficionat és molt conscient que fer servir el binomi Minyons de Terrassa i puntuacions en una mateixa frase és sinònim de buscar brega o de no entendre de castells. Els malves han estat durant anys els màxims detractors de l'esportivització del fet casteller, i sovint ho demostren a plaça fugint de confrontacions amb les colles rivals i plantejant la diada que els dicten el gruix de camises i les proves fetes a assaig. Però arribats a les últimes setmanes del curs, tothom es pregunta de què seran capaços.

Amb les grans formacions tarragonines i vallenques ja de vacances, les mirades se centren en els Minyons de Terrassa. L'agrupació egarenca ha tornat a demostrar enguany tot el seu potencial atacant la gamma extra abans que ningú i dominant el tres de deu amb folre i manilles com mai cap colla ho havia fet. A hores d'ara sumen 19 castells de gamma extra descarregats i dos més de carregats, a banda de 26 bàsics de nou. Han superat la millor actuació del seu historial dos cops aquesta temporada, sumen quatre de les deu millors exhibicions de la seva història el 2015 i han establert un rècord mai vist descarregant, de moment, tres cops en un any el castell de deu pisos.

Tot i la consideració inicial, aquesta setmana, un casteller veterà em preguntava “podrien acabar els Minyons els primers del rànquing estrella aquesta temporada?”. Evidentment no és un tema que pugui preocupar els principals protagonistes, però si fem un simple exercici matemàtic veurem que la diferència que els separa a dia d'avui dels Castellers de Vilafranca, primers de la taula, és de 2.320 punts. Si restem la pitjor actuació que comptabilitza el rànquing dels egarencs, que suma 4.380 punts gràcies al cinc de nou amb folre, el dos de nou emmanillat i el tres de nou amb folre, el diferencial total ascendiria fins al 6.700 punts. Tenint en compte que el rànquing estrella només compta els punts dels tres millors castells de cada una de les cinc millors actuacions, la xifra de 6.700 punts seria exactament la que els Castellers de Vilafranca van sumar per Tots Sants. Dit d'una altra manera, per empatar a la primera posició del rànquing, els Minyons haurien d'igualar la millor exhibició de la història dels castells o sumar dues jornades de les de traca i mocador abans d'acabar l'any.

Quin és el calendari?

És això viable? Els malves tenen tres cites abans de la campanada final. La primera els portarà aquest cap de setmana a Sant Cugat, on els gausacs celebren la seva diada de final de curs. L'atac a la gamma extra no seria pas cap quimera a aquestes altures d'any i a prop de casa, però si volen donar-ho tot d'aquí a 15 dies és possible que hagin de reservar forces. Després de l'actuació de vigília, el proper dissabte 21 al migdia els Minyons tancaran la seva temporada a la plaça Vella de Terrassa, on s'espera que cremin tota la pólvora.

Quins són els castells?

Els malves treballen de cara a la seva diada amb tres construccions de gamma superior i dues estructures de gamma extra. L'estrena del tres de vuit amb agulla a Granollers obre les portes a un nou castell del màxim nivell. Els egarencs tornen a donar una oportunitat al quatre de deu emmanillat, juntament amb el consolidat tres. A Girona es van quedar a les portes del dos de vuit sense folre i ben segur el voldran tornar a provar a casa. A Granollers van demostrar que l'espadat es troba en un moment molt dolç, i alçar-lo de nou als vuit pisos seria la millor manera d'arrodonir una temporada històrica.

Més continguts de