Igualada viu quatre estrenes de vuit pisos

L'aniversari dels Moixiganguers ha estat l'escenari d'una jornada d'èxits per a la colla local i per als Castellers de Sant Cugat

Els Moixiganguers d'Igualada han completat el seu primer castell de vuit pisos, el quatre, i el primer folre, el del dos de vuit, de l'any en la diada del seu aniversari. Han seguit les seves passes els Castellers de Sant Cugat, que d'una sola tacada han bastit aquest diumenge els primers tres i quatre de vuit de l'any. La jornada l'han arrodonit els Castellers de Lleida, que han dominat sense dificultats la gamma bàsica de set.

La màgia de les grans diades castelleres no es mesura sempre pels metres d'alçada de les construccions que s'hi poden veure o pel diàmetre de les seves pinyes. Hi ha jornades que acostumen a ser atractives per definició i una d'elles és la de l'aniversari dels Moixiganguers d'Igualada. La proximitat social entre les colles convidades, l'atractiu de l'indret i el públic que hi aplega fan d'aquesta actuació una d'aquelles que conviden a apropar-s'hi sense dubtar-ho dos cops. Tant és així que les mateixes colles castelleres la marquen en vermell al calendari i, tot i caure molt d'hora, intenten fer-hi algun pas endavant. Aquest cap de setmana tant la colla amfitriona com la dels Castellers de Sant Cugat hi han recollit un bon grapat d'estrenes.

Els Moixiganguers d'Igualada han aprofitat la diada del seu aniversari per bastir el primer castell de vuit pisos de l'any. Per a moltes formacions aquesta crida seria suficient per engrescar els seus castellers però els de l'Anoia, a més, s'han decidit a estrenar-hi també el dos de vuit folrat.

El primer quatre de vuit de l'any ha arribat nerviós, tot i ser un castell que la colla ha demostrat conèixer sobradament. L'ambició morada a primera ronda feia preveure la sorpresa en el segon torn. Gràcies a la col·laboració dels Castellers de Sant Cugat i dels de Lleida, han lligat un peu sòlid per atacar el castell folrat. Després de completar el dos de set en les dues primeres cites de l'any, la tercera ha estat la decisiva per alçar-lo un pis. El castell s'ha bastit sense complicacions al tronc i al folre però l'enxaneta no les tenia totes i ha relliscat primer en passar pel pis de quarts, i després dos cops a l'altura de quints. Quan s'ha decidit a travessar, el dos ja anava mancat de forces i han hagut de lluitar per defensar-lo en el descens. Han preferit guardar el tres de vuit per a més endavant i finalitzar la seva actuació tot descarregant un set de set que els ha servit per rodar molts castellers.

Han estat a l'altura els Castellers de Sant Cugat, que han demostrat trobar-se còmodes en aquesta actuació. Després de desmuntar dos cops el quatre de vuit a principis de mes, i de reservar el tres per a la diada de la Independència, els de la camisa verd Collserola necessitaven desencallar la situació amb les construccions de vuit pisos. Han donat un cop de puny sobre la taula iniciant la seva actuació amb un tres de vuit de molt bona execució, i han decidit doblar l'aposta en el segon torn en atacar també el quatre. El ‘carro gros’ ha costat més de lligar i això ha fet que els pisos inferiors treballessin incòmodes gran part de la seva execució. Han arrodonit la primera clàssica de l'any en descarregar el dos de set.

Tot i coronar el cinc de set en la diada del seu aniversari, els Castellers de Lleida es troben tot just rodant les construccions de la gamma bàsica de set. El volum de castellers que han mobilitzat fins a Igualada ha marcat la seva actuació, que ha tingut en el tres de set el seu millor castell. Han obert plaça amb aquesta construcció i han demostrat dominar-la amb escreix. Han completat la gamma bàsica de set en descarregar el quatre sense grans complicacions però no han pogut anar més enllà i han hagut de finalitzar la seva ronda de castells amb el quatre de sis amb agulla.

Moixiganguers d’Igualada: P4, P4, i P4, 4d8, 2d8f, 7d7, P4, P5, P5, P4 c
Castellers de Sant Cugat: P4, P4, 3d8, 4d8, 2d7, P4, P5, P4
Castellers de Lleida: P4, P4, 3d7, 4d7, 4d6a, P4, P4