Sant Bartomeu prepara les seves millors gales

La presència de la Colla Joves Xiquets de Valls i dels Minyons de Terrassa fa créixer l'expectativa de la diada castellera de la festa major d'Igualada

Amb la intenció de donar una rellevància especial a la diada castellera de la festa major d'Igualada, que enguany comptarà amb la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa com a colles convidades, els Moixiganguers han decidit emmarcar l'actuació d'una manera ben especial. Dilluns van presentar l'exhibició en una roda de premsa i fins i tot han dissenyat un cartell i una samarreta especials per celebrar l'esdeveniment.

Diumenge la plaça de l'Ajuntament d'Igualada tornarà a veure castells com cada any per festa major des de la fundació dels Moixiganguers. Abans, però, la ciutat ja comptava amb una important tradició castellera. Aquest cap de setmana farà cent anys de la primera actuació documentada en la qual, a banda de les Muixerangues locals, ja hi va participar una colla dels anomenats Xiquets de Valls. A partir de 1925, any en el que desapareixen les formacions locals, Igualada comença a portar agrupacions castelleres foranes a la seva festa major i ho fa durant els 70 anys que triga a formar-s'hi de nou una colla pròpia.

La Colla Joves Xiquets de Valls ha agafat el relleu vallenc els últims tres anys de manera continuada i encara la quarta temporada amb ganes de realitzar-hi la seva millor exhibició. Per Jaume Galofré, cap de colla de la formació de la camisa vermella, “actuar a Igualada és l'herència del que hem anat sembrant, perquè fa prop de cent anys ja venia la colla Nova de Valls i quan arreu de Catalunya no se sabia què eren els castells a Igualada se'n feien i se'n parlava”. Els vallencs preveuen atacar castells de nou pisos com han fet els últims anys.

La de diumenge serà l'última actuació dels vallencs abans de Sant Fèlix i la primera dels Minyons de Terrassa després de les vacances d'estiu i del seu viatge per terres basques. Tot i la diferència de calendaris, els malves també es plantegen atacar construccions de nou pisos. Xavier Florensa, representant dels egarencs ha manifestat que intentaran fer “castells de nou i castells de la gamma alta de vuit, segons com vagin els assajos”.

Els Moixiganguers buscaran repetir la millor actuació de la seva història

Jordi Moreno, cap de colla dels Moixiganguers ho té molt clar. Aquesta temporada l'únic objectiu passa per igualar la seva millor actuació, la tripleta de castells de vuit. “Per sort aquest any venim amb els deures mig fets abans de Festa Major, amb el tres i el quatre de vuit ja descarregats”. En el que va de temporada només han pogut provar un cop el dos de vuit amb folre, va ser a la diada del seu aniversari i el castell va haver de desmuntar-se abans de l'aleta. Diumenge tindran la revàlida més important.

L'avantsala dels nou pisos igualadins

Coincidint amb la festa major, la colla també ha presentat el cartell de la diada castellera i una samarreta que amaga un missatge entre línies. La imatge seleccionada per l'equip ‘Quartada Estudi’ ha estat la il·lustració d'un tres de nou amb folre representat des d'una vista zenital. Pep Valls, president de la formació local ha afirmat que es tracta d'una declaració d'intencions en tota regla. “Convidem la ciutat a donar-nos suport perquè algun dia això sigui possible”. Els Moixiganguers posaran la samarreta a la venta aquest cap de setmana.

Més continguts de