Les Santes esperen el 2d9fm per partida triple

Capgrossos, Verds i Minyons també treballen per portar-hi més d'un gamma extra

Mentre que les colles del camp de Tarragona tot just ara agafen velocitat de creuer per encarar un agost de màxims, la zona més del nord apura les últimes actuacions del primer tram per completar grans castells abans de marxar de vacances. Aquest diumenge a Mataró, per exemple, viurem uns Castellers de Vilafranca que volen seguir en bona dinàmica per tal de fer una bona prova a punt per a l'actuació de Vilanova de dissabte vinent en la qual volen portar el primer 3d10fm de l'any. Per contra, la de les Santes és l'última actuació dels Capgrossos de Mataró i dels Minyons de Terrassa abans de les vacances estiuenques i que volen rematar amb una actuació destacada.

Els Capgrossos de Mataró arriben a les Santes amb el bon record de l'any passat, en el qual van descarregar el primer 5d9f del seu historial, a més de sumar un altre 2d9fm. D'aquesta manera, a més, també van trencar la mala sort que els havia acompanyat últimament a l'actuació de la seva festa major. Per aquest diumenge, a falta de l'últim assaig, el seu cap de colla, Cugat Comas, no descarta cap dels dos grans objectius: "El 2d9fm té més números d'anar a plaça que el 5d9f, tant perquè l'hem pogut fer més vegades com perquè té més rodatge que el castell de vuit". Tot i això, afirma que els últims assajos les proves de cinc els han anat molt bé i que vol que la colla li posi difícil a l'hora de fer l'elecció final.

Tot i la bona última setmana, però, Comas té algunes sensacions contradictòries, ja que "d'una banda es nota que anem una setmana enrere en comparació de l'any passat, però també veiem que la colla es va entonant". La setmana passada, a més, els mataronins van completar el primer pilar de sis de l'any i aquests últims dos assajos ja han completat l'esperat set sencer a la xarxa. "Amb un sol pilar de sis a plaça podria semblar estrany plantejar-se el de set, però el món casteller ja sap com és el pilar", explica el cap de colla.

Els Castellers de Vilafranca també volen fer un gran paper en una actuació en què ja acumulen vint-i-un castells de gamma extra en el total de les seves participacions. L'objectiu principal dels Verds és el de donar continuïtat a l'actuació de fa dues setmanes al Pla de la Seu amb la td9fm, els dos castells bàsics de nou i el pilar de set amb folre. Alhora els vilafranquins treballen amb intensitat el 5d9f i el 3d9fa, dels quals el seu cap de colla, Toni Bach, afirma: "Estem contents amb les proves, però encara volem veure alguna cosa més". Per aquest motiu no estan confirmats que arribin per aquest diumenge.

L'actuació d'aquest diumenge a les Santes, alhora, és la primera de les dues grans cites dels vilafranquins en aquest final de juliol. Dissabte vinent actuen a Vilanova i la Geltrú, on ja fa dos anys seguits que hi porten el 3d10fm. Bach es mostra satisfet de les proves que han fet a assaig i, a més, esmenta: "Els castells de 10 que hem fet les últimes temporades ens permeten que de seguida que ens hi posem ja el veiem bé". Així, assegura que l'objectiu del tres emmanillat continua vigent.

Finalment, els Minyons de Terrassa volen tancar un primer tram de temporada en el qual s'han trobat amb diverses adversitats i han abaixat el nivell respecte a altres anys. Aquesta setmana, a més, els malves compten amb dues actuacions en les quals poden aprofitar per completar una gamma força àmplia de castells. Els màxims objectius, però, evidentment arribaran diumenge a Mataró, on volen completar el 2d9fm  que els va quedar a mitges per la seva Festa Major. Alhora, el seu cocap de colla, Arnau Boada, també afirma que "el 9d8 ha evolucionat molt bé" i podria entrar perfectament en el programa.

Els egarencs, a més, també continuen treballant el 4d9f que encara no han pogut completar aquest any. Boada assegura que les proves han millorat a assaig, però que cal veure com es comporta el castell sobre un folre. Precisament aquest també és el dubte que tenen sobre el pilar. La setmana passada els malves van tornar a descarregar el pilar de sis amb el segon de l'any passat que aquest inici de temporada era de viatge. Aquest dimecres ja van completar el pilar de set amb folre a assaig i caldrà veure si també es decanten per portar-lo diumenge a Mataró. Alhora, també volen aprofitar l'actuació de dissabte a Sant Cugat per fer un altre pilar de sis, a més d'estrenar el 3d8a, donar més rodatge al 2d8f i possiblement portar-hi el 3d9f o fer el 4d8 per pujar-lo un pis l'endemà.