Les Santes suposen el primer gran cara a cara de l'any

Els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca garanteixen el nivell de gamma extra a la diada castellera de la festa major de Mataró

L'estat de forma dels Minyons de Terrassa i dels Castellers de Vilafranca fa que aquest cap de setmana es plantegi una de les diades de Les Santes més prometedores de la història dels castells. Els verds es desplacen a Mataró amb els deures fets, avançant l'estrena del gamma extra i amb sorpreses a la butxaca; els Minyons de Terrassa ho faran per consolidar el seu millor inici de temporada assolint-hi alguns dels seus castells insígnia. La colla local, la dels Capgrossos de Mataró, hi arriba en un moment delicat però amb les mateixes ganes de sempre de destacar davant de la seva afició.

Diumenge, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa es veuran les cares a plaça per primer cop aquesta temporada. Verds i malves han preparat els seus millors castells en un moment molt important de l'any. Els vilafranquins encaren els reptes de l'estiu casteller amb la jornada mataronina entre les primeres cites de màxim nivell del seu calendari, mentre que els egarencs ho faran per cloure el primer tram de la campanya. Uns i altres han posat a punt els seus millors castells amb la intenció d'oferir una diada castellera de gamma extra.

Els Castellers de Vilafranca voldran revalidar el dos de nou amb folre i manilles i arriben en condicions d'atacar el primer espadat de vuit o alguna de les estructures de gamma extra amb el pilar com a protagonista. Els Minyons de Terrassa aparquen el cinc de nou amb folre que van descarregar a la diada de la seva festa major però mantenen en cartera la resta de les construccions realitzades fins ara. Si les colles aconsegueixen reunir prou camises i els castells funcionen correctament, la plaça de Santa Anna podria sumar diumenge un mínim de quatre construccions de gamma extra.

Difícil elecció, la dels Capgrossos

Si una colla té un sentiment especial cap a la diada de Les Santes és, sens dubte, la dels Capgrossos de Mataró. La festa major de la capital del Maresme és molt més que una festa major o una cita castellera qualsevol. Les Santes són emocions, sensacions i fins i tot, per què no ho hem dir, una forma de vida per als mataronins.

Els Capgrossos han patit un complicat inici de temporada que els ha debilitat molt. Les caigudes, les lesions –tant les castelleres com les extracastelleres– i el relleu generacional han fet que els mataronins decidissin pitjar el pedal del fre per anar consolidant un a un els castells que els han de garantir un bon segon tram de temporada. Han tornat a començar des de zero –alçant els castells bàsics de vuit quan l'assaig ho recomanava–, han bastit el primer dos de vuit amb folre i han mantingut un excepcional pilar de sis. Arribats a la seva festa major, la situació i les dades podrien fer pensar que el salt fins als castells de nou pisos encara és molt gran però l'experiència i les ganes de fer una gran actuació s'uneixen en les hores prèvies a la gran cita.

El tres i el quatre de nou amb folre han tornat a donar bones sensacions a l'assaig i el gran pilar dels mataronins podria ajudar a completar una tripleta vilafranquina que suposa ara per ara tot un repte de gamma extra per als Capgrossos de Mataró.

Més continguts de