S'estrena 'Les primeres mans': el documental que viu els castells des de dins

La peça és un documental fotogràfic de 10 minuts amb una gran força sonora

El món casteller ha sigut retratat en multitud d'ocasions segons la visió dels espectadors. Diverses perspectives, emocions, angles... però la majoria de vegades amb un punt de distància respecte al castell. El documental 'Les primeres mans', en canvi, tal com exposa el seu cartell publicitari, neix amb l'objectiu de "sentir el castell sense veure'l". El documental s'estrenarà el dijous 3 de maig a l'Antiga Audiència de Tarragona a les 19.00 h. L'entrada és gratuïta.

La peça està dirigida per David Oliete i Roger Conesa n'ha fet el muntatge sonor. 'Les primeres mans' és un documental fotogràfic de 10 minuts en què, segons el mateix director, "el primer objectiu és ensenyar els castells d'una manera diferent":  "Volem donar veu a la gent que és a dins de les pinyes i que no sap què està passant a fora, i als que són a fora i tampoc saben el que està vivint els que són a dins" amb l'objectiu de cercar els sons, les reaccions i les emocions dels castells. Oliete també explica que el documental "incorpora una força sonora molt potent gravada en assajos, diades i concursos".

Les fotografies que apareixen al documental van ser realitzades en el Concurs del 2016. El director afirma que "la idea de fer el documental va néixer abans del Concurs", fet pel qual ja va assistir a la Tarraco Arena Plaça amb la intenció de fer aquesta peça mantenint l'estructura narrativa i el fil conductor que tenien pensats.

David Oliete ja acumula força experiència en la fotografia castellera. Una foto seva de la base del 4d9fa dels Castellers de Vilafranca en el Concurs del 2012 va ser triada per aparèixer a la revista 'National Geographic'. Fruit d'aquesta trajectòria, Oliete diu que "la diferència de fer fotografia castellera és el que transmet" i creu que, pel que fa a "les emocions i les sensacions que transmeten els castells, poques tradicions o moviments humans poden estar al seu nivell".

El documental serà presentat dijous vinent. Oliete diu que ja estan treballant per dur-lo a algun festival i tampoc descarten projectar-lo en diferents indrets. De la mateixa forma avança que ja té alguna idea de projecte de cara al Concurs d'aquest octubre, però que encara l'han d'acabar de polir.

Més continguts de