Sol, calor i castells: desaconsellable en situacions extremes

La Coordinadora recomana canviar els horaris o anul·lar actuacions en situacions de calor extrema

Són les dotze del migdia en plena onada de calor i força colles castelleres distribuïdes arreu del territori es disposen a iniciar les seves actuacions. Tot i les diverses recomanacions d'evitar fer activitats físiques al carrer en les hores centrals del dia, les colles castelleres segueixen desenvolupant els seus castells en ple sol de migdia. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), per tant, recomana canviar els horaris o, fins i tot, anul·lar actuacions en situacions de calor extrema.

En aquests episodis amb altes temperatures i humitat relativa baixa, per tant, hi ha uns efectes directes en els castellers com són l'alta sudoració i risc de deshidratació i cop de calor. És per això que la Coordinadora ha inclòs un seguit de mesures per combatre la calor en el manual de bones pràctiques en prevenció i seguretat castellera. El director mèdic i científic de la CCCC, Dani Castillo, detalla que la principal és una hidratació constant d'aigua: "No hem d'esperar a tenir set per beure aigua, ja que quan en tenim ja és un símptoma que estem deshidratats". Alhora explica que s'ha de buscar una plaça el màxim d'airejada possible i ubicar la canalla en un espai idoni. Aquest mateix cap de setmana, per exemple, els Bordegassos de Vilanova ja van canviar de plaça a última hora, i van actuar en una on hi havia més ombra.

Una les mesures que Castillo considera que s'han establert del tot és la del subministrament d'aigua a les places castelleres. El director mèdic i científic de la Coordinadora també creu que en aquelles colles que estan acostumades a fer actuacions a l'estiu, la mateixa experiència ja els ha fet prendre mesures. D'aquesta manera manifesta que "les colles en són conscients, però no hi ha la idea instaurada que en casos excepcionals es plantegi anul·lar o canviar els horaris de les actuacions". Un fet que creu que s'hauria d'equiparar a les anul·lacions d'actuacions en cas de pluja.

Els efectes en els assajos, tot i que s'executen moltes proves, són menors que en dies d'actuació. Alhora, últimament algunes colles també han ofert fruita als castellers en els assajos, un fet que Castillo valora molt positivament.

Més continguts de