Tarragona espera amb candeletes el quatre de nou sense folre

Els Castellers de Vilafranca han anunciat la seva intenció d'atacar el castell total dissabte a la diada del Pla de la Seu que tindrà lloc a tocar de la catedral

Gràcies a la diada del Pla de la Seu, organitzada pels Xiquets de Tarragona, pocs metres de distància podrien separar dissabte l'indret on el 1881 es va alçar el que podria ser el primer quatre de nou sense folre documentat de la història dels castells del més matiner que els Castellers de Vilafranca han provat mai. Els 'verds' han fet pública la seva intenció de provar aquesta estructura, que podria anar acompanyada del tres de nou amb folre i agulla i el dos de nou emmanillat. La cita es preveu de gran interès, ja que també podria esdevenir el moment triat per la formació amfitriona per provar el seu primer castell de nou pisos de la temporada i l'escenari perfecte per a la primera tripleta màgica del curs dels Castellers de Sants.

Si bé el primer quatre de nou sense folre va tenir lloc a la plaça de les Cols i l'actuació de dissabte serà just davant de la catedral, l'encant de l'exhibició és inqüestionable. Els Castellers de Vilafranca treballen amb l'objectiu d'atacar, tard o d'hora, el quatre de deu amb folre, fet que suposaria el primer castell de deu pisos sense manilles de la història. El repte passa però per alçar com més aviat millor el quatre de nou sense folre i repetir-lo tants cops com sigui possible. Encetat el pot dels castells de gamma extra a la diada del Pati a Valls, ara  els vilafranquins volen plantar cara al castell total per primer cop abans de la diada de Sant Fèlix. La colla ha fet públic el seu cartell, que el completarien el tres de nou amb folre i agulla i el dos de nou emmanillat que ja van descarregar a Valls. Per fer-ho possible han organitzat un assaig especial a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès.

Si bé el repte dels 'verds' centrarà l'atenció mediàtica, no és pas l'únic gran objectiu de la diada. A banda d'organitzar l'actuació, els Xiquets de Tarragona volen fer un pas endavant i treure's l'espina clavada la temporada passada, quan no van poder alçar cap construcció de nou pisos en aquest indret. Enguany la colla ha decidit fonamentar la base del seu ventall d'estructures optant sempre pels castells que tenien al seu abast, tot i que això suposés un inici de temporada lent. La diada de dissabte no en serà cap excepció, si bé, preparats els castells bàsics i consolidada la gamma alta de vuit, podria esdevenir el moment indicat per estrenar la gamma de nou. Els matalassers acompanyarien l'estrena dels castells de nou pisos amb construccions com el cinc de vuit o el quatre amb el pilar.

A un ritme similar al de la temporada passada, però havent de salvar baixes importants en el troncs dels seus castells, els Castellers de Sants afronten la diada del Pla de la Seu com una de les cites més importants d'aquest primer tram de curs. Estrenats els nou pisos a mitjans de juny, i una setmana després del primer doblet d'aquesta gamma, els 'borinots' podrien marxar de vacances repetint els dos castells bàsics de nou i afegint-hi l'estrena d'un cinc de vuit, que encara no han completat enguany. L'estructura del cinc de set va ser present la setmana passada tant en la seva diada d'estiu, dissabte, com en l'actuació de festa major de Sant Cugat, diumenge, i podria esdevenir l'últim objectiu de la colla abans d'aturar la seva activitat prèvia a la festa major del barri barceloní a finals d'agost.