Terrassa reproduirà l'arribada dels Xiquets de Valls a la ciutat

Els Castellers de Terrassa faran a peu i en tartana el camí des de Martorell per celebrar una actuació castellera a l'antiga en el marc de la Fira Modernista

Els Castellers de Terrassa es proposen reproduir l'arribada de la Colla Vella Rabassó a Terrassa en la que sembla ser la diada castellera documentada més antiga de la ciutat, que data del 1899. Dissabte la formació castellera, vestida d'època, es desplaçarà fins a Martorell en tren, on els esperarà una tartana que els ajudarà a fer els prop de 20 quilòmetres que els separaran de la plaça del Progrés, on està previst que alcin els castells.

La ciutat de Terrassa s'engalana i s'omple d'activitats el cap de setmana del 7 i 8 de maig per reviure l'esplendor modernista de finals del segle XIX i principis del XX. Els Castellers de Terrassa mantenen el seu compromís de recordar i reproduir fidelment la pràctica castellera de l'època modernista durant la festa, i aquest any han decidit celebrar-ho recuperant una de les efemèrides castelleres més importants de la ciutat, la primera diada documentada.

La formació blau turquesa recorda com segons els documents publicats al quadern 'Actuacions Castelleres a Terrassa 1899-1936', de Xavier Güell i Cendra, la colla Vella dels Xiquets de Valls, dirigida per Isidre de Rabassó, va fer el seu viatge amb la companyia de 'Ferrocarriles de Madrid á Zaragoza y á Alicante' des de Valls i fins a Martorell. Des de l'estació de Martorell van emprendre el camí fins a Terrassa amb tartana, on van fer “una volta per la ciutat acompanyats d'una nutrida banda y las corresponents gralles”.

Després de la cercavila que recorrerà els carrers de la ciutat, la diada castellera tindrà lloc a la plaça del Progrés a partir de dos quarts de vuit del vespre. Els Castellers de Terrassa alçaran els seus castells amb espardenyes, camises i pantalons de cotó o de pana, i boines o mocadors al cap.

Doble oferta castellera a la fira modernista

La ciutat de Terrassa compta amb dues formacions d'estils marcadament diferents. Si bé els Castellers de Terrassa han apostat des de l'inici per participar de la Fira Modernista col·laborant en la recreació de l'època, els Minyons han optat per celebrar la festa intentant assolir els millors castells possibles. La formació malva organitzarà visites guiades a la Casa Jacint Bosch, el seu local d'origen modernista, i vermuts musicals tant dissabte com diumenge. Dissabte a les set de la tarda es reuniran amb els Castellers del Poble Sec al Raval de Montserrat per arrodonir la festa alçant castells.

Els Minyons de Terrassa van estrenar el tres de nou amb folre el dia de Sant Jordi i podrien aprofitar l'actuació per fer un nou pas endavant.